FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 7. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija vrlo ozbiljno shvaća objavljivanje karikatura proroka Muhameda u hrvatskom tjedniku, te je o tome izvijestilo hrvatsku diplomatsku mrežu i aktiviralo visok stupanj osiguranja, saznaje se iz MVPEI-a. Tjednik "Nacional" u svom je najnovijem broju objavio sporne karikature proroka Muhameda, od čega se u utorak u priopćenju ogradila hrvatska Vlada. MVPEI je izvijestio hrvatsku diplomatsku mrežu o ovom događaju, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u svijetu aktiviran je visok stupanj osiguranja, a daljnji postupci i mjere ovisit će o procjenama stanja, saznaje se iz MVPEI-a.

SARAJEVO - Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić pozvao je u utorak sve muslimane u svojoj zemlji, ali i cijeloj Europi, da ne posežu za nasiljem kao odgovorom na uvredu koja im je nanesena objavljivanjem karikatura na račun proroka Muhammeda u nekim europskim novinama. Nakon izvanrednog zasjedanja Rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice u BiH, Cerić je novinarima u Sarajevu kazao kako nema dvojbe da sloboda izražavanja ne može biti opravdanje za vrijeđanje osjećaja drugoga te da su karikature, čije su objavljivanje potaknule danske dnevne novine, muslimanima nanijele "teški bol i veliku ranu na njihovoj duši i srcu". Reis-ul-ulema Cerić cijeni kako činjenica da su i drugi europski listovi objavili prijeporne karikature pokazuju da danski slučaj nije usamljeni izgred, nego pokazatelj postojanja pravila "da se islam i muslimani mogu omalovažavati u Europi".

PRIŠTINA - Vodstvo Islamske vjerske zajednice Kosova kritiziralo je u utorak objavljivanje karikatura proroka Muhameda u Danskoj i u nekom zapadnim dnevnicima, ocjenjujući da je to uvreda božjeg izaslanika, ali je istodobno istaknuo da se akti nasilja u nekim arapskim zemljama ne mogu opravdati. Vodstvo Islamske vjerske zajednice Kosova, podržavajući slobodu izražavanja, istaknulo je da se ovo pravo ne treba koristiti i zlouporabiti za omalovažavanje i uvredu najsvetijih vrijednosti drugih. "Razumijemo revolt muslimana diljem svijeta, kao reakciju na karikature božjeg izaslanika Muhameda, ali istodobno držimo neprihvatljivim kada se taj revolt pretvori u rušilaštvo i zlouporabi za druge ciljeve", stoji u priopćenju.

MAZAR-I-SHARIF - U nemirima koji su u utorak izbili na sjeveru Afganistana tijekom masovnih prosvjeda zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, poginula su najmanje četiri Afganistanca, desetine osoba su ranjene, UN je evakuirao svoje osoblje, a NATO je poslao pojačanja. Prosvjednici su naoružani puškama i granatama napali bazu NATO-a u Maymani, izoliranom gradu na sjeverozapadu Afganistana. Gomila je zapalila vozila NATO-a i pripadnika misije UN-a smještene uz bazu mirotvoraca. U sukobu koji je izbio četiri su prosvjednika ubijena, a više desetina je ranjeno, među kojima i nekoliko norveških pripadnika Tima za rekonstrukciju u sklopu mirovnih postrojba, objavila je mjesna policija. Glasnogovornik NATO-a u Kabulu Cosimo Argentieri rekao je da su britanske postrojbe u sklopu međunarodnih snaga u Afganistanu poslane kao pojačanje u Maymanu.

ANKARA - Turski ministar unutrašnjih poslova Abdulkadir Aksu potvrdio je u utorak da je zajedno sa šesnaestogodišnjim mladićem O.A., za kojeg se opravdano sumnja da je u nedjelju u katoličkoj crkvi Sveta Marija u gradu Trabzonu na obali Crnoga mora usmrtio 61-godišnjeg svećenika Andreu Santora, uhićeno još pet osoba. Kako se saznaje, riječ je također o maloljetnicima između 15 i 18 godina starosti, učenicima jedne trabzonske srednje škole. Kod O.A. je pronađen i pištolj iz kojeg je usmrtio svećenika Santora. Iako se istraga o zločinu koji je uznemirio cijelu Tursku nastavlja, postoje mnogi znaci da je ubojstvo svećenika bilo zajednički pripremano. Vjeruje se da je neposredni povod za taj zločinački čin bilo objavljivanje karikatura proroka Muhameda u novinama.

PARIZ - Nasilje prema ženama u Francuskoj, gdje pod udarcima partnera svaka četiri dana smrtno stradava jedna žena, predstavlja "skandal" koji zahtijeva "odgovornost države", tvrdi međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u izvješću objavljenom u srijedu. U tom dokumentu, prvom koji govori o tom problemu u Francuskoj, AI podsjeća da je gotovo svaka deseta žena u Francuskoj žrtva nasilja, ocjenjujući to jednim od "najvećih skandala u području ljudskih prava". Amnesty tvrdi da je taj problem "odgovornost države", kritizirajući "stidljivost" pravosuđa. U izvješću se izražava žaljenje zbog "slabog poznavanja prava žrtava" i nedostatka "stvarne prevencije" i odgovarajućeg ustroja policijskih, socijalnih i liječničkih službi te pravosudnih organa.

LJUBLJANA - Četiri slovenska vojnika koja će sudjelovati u operaciji osposobljavanja iračke vojske u NATO-ovu centru blizu Bagdada krenut će prema Iraku krajem veljače, no prethodno će provesti tjedan dana na obuci u centru NATO-a u Napulju, najavio je u utorak na konferenciji za novinare slovenski ministar obrane Karel Erjavec. Iako je slovenska vlada istaknula da rasprava o slanju vojnika u parlamentu nije potrebna, oporbene stranke lijevog centra prikupile su dovoljno potpisa za izvanrednu sjednicu o operaciji za koju smatraju da povećava sigurnosni rizik za Sloveniju, pa će zastupnici 14. veljače o tome održati raspravu. Oporba traži da vlada svoj zaključak o slanju vojnika u Irak povuče.

ISTANBUL - Suđenje petorici turskih novinara koji su kritizirali odluku suda o zabrani održavanja konferencije na temu pokolja Armenaca u doba Otomanskog carstva počelo je u utorak u Istanbulu. Uz visoke mjere zaštite i jako osiguranje specijalne policije suđenje je privuklo i veći broj promatrača, primjerice nizozemskog člana Europskog parlamenta Joosta Lagendjika, ujedno supredsjedatelja tursko-europskog parlamentarnog odbora, te Jevgenija Šulgina, iz udruge pisaca Pen. Petorica novinara optužena su za vrijeđanje pravosudnih tijela i pokušaj upliva na pravosuđe jer su u svojim kolumnama kritizirali odluku suda da u rujnu 2005. zabrani konferenciju o pokolju Armenaca u Anatoliji u doba Prvog svjetskog rata.

.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u utorak Georgija Pirinskog, predsjednika Narodnog sobranja Republike Bugarske koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika. U otvorenom i prijateljskom razgovoru izraženo je zadovoljstvo dostignutim stupnjem bilateralnih odnosa, uz napomenu kako se oni mogu i dalje razvijati, osobito na polju gospodarstva. Predsjednik Mesić iznio je gostu iz Bugarske svoje viđenje stanja u regiji i hrvatskih odnosa sa susjedima, osobito se zadržavši na problemu Kosova za kojega je rekao da ga smatra trenutno najozbiljnijim pitanjem regije, navodi se u priopćenju. Predsjednik bugarskog parlamenta u potpunosti se složio s ocjenama predsjednika Mesića, posebno naglašavajući potrebu nadogradnje Daytonskih sporazuma.

ZAGREB - Zadaća specijalnih službi je pronaći špilje u kojima se skrivaju teroristi i istrijebiti teroriste kao štakore, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku u sjedištu Savezne službe sigurnosti (FSB), bivšeg KGB-a. "Ovako trebate djelovati da bi riješili glavnu zadaću u borbi protiv terorista: ciljano ih napasti na dobrom mjestu, u svakoj špilji, pronaći te špilje i uništiti teroriste koji se tamo skrivaju kao štakore", rekao je Putin pozivajući specijalne službe na odlučnu borbu protiv terorizma, a prenijela je RIA Novosti. Putin je također izjavio da protuteroristička suradnja Rusije sa SAD-om, Francuskom, Njemačkom i Kinom dostigla novu kvalitetnu razinu. Predsjednik je kazao da FSB trenutačno surađuje s više od 100 specijalnih službi iz 67 zemalja.

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA već je informirala Vijeće sigurnosti UN-a o iranskom kršenju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, javila je njemačka agencija dpa u utorak pozivajući se na diplomatske izvore u sjedištu agencije u Beču. Vijeće guvernera IAEA je u subotu s 27 prema 3 glasa odlučilo prijaviti Iran Vijeću sigurnosti UN-a koje ima ingerencije nametnuti sankcije toj zemlji. U Beču se iz diplomatskih izvora doznaje da je "spis o predmetu Iran već upućen diplomatskim putem u sjedište Vijeća sigurnosti UN-a". U to spadaju svi izvještaji direktora IAEA Muhameda ElBaradeia i sve rezolucije koje je Vijeće guvernera usvojilo nakon otkrivanja spornog iranskog nuklearnog programa 2003. godine.

UJEDINJENI NARODI - Biračka mjesta otvorena su u utorak na Haitiju gdje 3.5 milijuna građana s pravom glasa bira novog predsjednika i parlament na prvim izborima nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Jeana Bertranda Aristidea 2004. godine. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je Haićane da glasuju u miru i prihvate ishod izbora. U poruci haićanskom narodu Annan je upozorio "one koji pokušaju omesti demokratski proces" da će UN-ovi mirovnjaci "učiniti sve moguće kako bi poduprli haićanske vlasti u osiguravanju slobodnih i sigurnih izbora". Izbori su na Haituju već pet puta odgađani jer organizacijski uvjeti nisu zadovoljavali. Za predsjednika Haitija natjecat će se 35 kandidata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙