FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan: U nemirima tijekom prosvjeda zbog karikatura poginulo četvero

MAZAR-I-SHARIF, 7. veljače 2006. (Hina/AFP) - U nemirima koji su uutorak izbili na sjeveru Afganistana tijekom masovnih prosvjeda zbogobjavljivanja karikatura proroka Muhameda, poginula su najmanje četiriAfganistanca, desetine osoba su ranjene, UN je evakuirao svoje osobljea NATO je poslao pojačanja.
MAZAR-I-SHARIF, 7. veljače 2006. (Hina/AFP) - U nemirima koji su u utorak izbili na sjeveru Afganistana tijekom masovnih prosvjeda zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, poginula su najmanje četiri Afganistanca, desetine osoba su ranjene, UN je evakuirao svoje osoblje a NATO je poslao pojačanja.

Prosvjednici su naoružani puškama i granatama napali bazu NATO-a u Maymani, izoliranom gradu na sjeverozapadu Afganistana. Gomila je zapalila vozila NATO-a i pripadnika misije UN-a smještene uz bazu mirotvoraca. U sukobu koji je izbio četiri su prosvjednika ubijena, a više desetina je ranjeno, među kojima i nekoliko norveških pripadnika Tima za rekonstrukciju u sklopu mirovnih postrojba, objavila je mjesna policija. Pripadnici NATO-a upotrijebili su suzavac da rastjeraju okupljenu gomilu, a glasnogovornik NATO-a u Kabulu Cosimo Argentieri rekao je da su britanske postrojbe u sklopu međunarodnih snaga u Afganistanu poslane kao pojačanje u Maymanu.

Nasilje u Mayamani samo je dio u nizu sukoba koji su izbili diljem Afganistana zbog spontanih prosvjeda gnjevnog muslimanskog stanovništva.

Tri Afganistanca ubijena su u ponedjeljak na istoku Afganistana i u blizini Kabula, u sličnim prosvjedima protiv objavljivanja karikatura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙