FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 7. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

TEHERAN - Novi prosvjedi održani su u utorak pred danskim veleposlanstvom u Teheranu zbog uvredljivih karikatura proroka Muhameda objavljenih u danskim novinama. Nakon nasilnih demonstacija u ponedjeljak navečer, deseci prosvjednika ponovno su se u utorak okupili pred zgradom u sjevernom dijelu iranskog glavnog grada. Velik broj demonstranata nosio je kafan, bijele haljine kojima muslimani prekrivaju tijela pokojnika, ali i izražavaju spremnost na svaku žrtvu, uključujući i smrt. Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da razmatra svoju obvezu zaštite stranih diplomatskih misija u Iranu, ali je u isto vrijeme žestoke reakcije muslimana ocijenilo "normalnima".

BANJA LUKA - Zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" od utorka kako sigurnosne službe nadziru osobe koje borave u BiH nakon što su iz drugih zemalja protjerane zbog povezanosti s terorizmom najavivši preispitivanje ranije dodijeljenih državljanstava. Ovaj problem bi, po njegovim riječima, trebao biti okončan revizijom svih državljanstava BiH koja su dodijeljena od 6. travnja 1992. do 31. prosinca 2005. godine, a obavit će je povjerenstvo koje će "vrlo brzo" imenovati Vijeće ministara. "Svima koji su nelegalno dobili državljanstva ona će biti oduzeta, a takve osobe će biti protjerane iz BiH ukoliko se nalaze u našoj zemlji", kazao je Mektić.

SARAJEVO - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla del Ponte, koja boravi u službenom posjetu BiH, sastala se sa zapovjednicima i dužnosnicima vojnih snaga EU u BiH (EUFOR) i Stožera NATO-a u toj zemlji. Kako je priopćeno iz Zapovjedništva EUFOR-a, Del Ponte je već u ponedjeljak navečer razgovarala s generalom Gian Marcom Chiarinijem, a u utorak je odvojeno razgovarala i sa zapovjednikom Stožera NATO-a, američkim generalom Louisom Weberom. Kako se pojašnjava u priopćenju, riječi je bilo o koordinaciji napora što ih međunarodne organizacije poduzimaju radi privođenja osoba koje Haaški tribunal tereti za ratne zločine.

TEHERAN - Najtiražnije iranske novine raspisale su natječaj za najbolju karikaturu o holokaustu reagirajući tako na objavu karikatura proroka Muhameda u brojnim europskim listovima. Dnevnik Hamshahri objavio je da je cilj natječaja ispitati granice slobode izražavanja, navodeći da je to bio izgovor europskim novinama za objavu karikatura islamskog proroka. "Pravo pitanje za muslimane je slijedeće: dopušta li sloboda izražavanja na Zapadu tematiziranje američkih i izraelskih zločina ili incidenata kao što je holokaust ili je sloboda izražavanja dobra samo kada se vrijeđaju svete religijske vrijednosti", objavio je list u utorak. "Ne želeći izazivati sukob ili se nelogično ponašati, Hamshahri je pozvao svjetske umjetnike da iskoriste pravo na slobodu izražavanja i sudjeluju na natječaju", dodaje list.

KAIRO - Palestinska radikalna skupina Hamas, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima krajem siječnja, predložit će službeno Fatahu, pokretu čelnika Mahmuda Abasa, da sudjeluje u vladi, kazao je jedan od dužnosnika. "Sjest ćemo s njima i predložiti im službeno sudjelovanje u vladi", kazao je Ismail Haniyeh po završetku susreta u ponedjeljak navečer sa šefom egipatskih obavještajnih službi Omarom Sulejmanom. "Čekat ćemo službeni odgovor koji će dati uprava Fataha", dodao je Haniyeh. Nekoliko čelnika Fataha već je izrazilo negodovanje prema kohabitaciji s Hamasom. ali Fatah do sada nije donio nikakvu službenu odluku po tom pitanj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙