FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KOPENHAGEN - Danski premijer, koji bi se u petak trebao sastati s čitavim diplomatskim zborom u Kopenhagenu kako bi razgovarali o krizi oko karikatura proroka Muhameda, neće se ispričati, izjavio je danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller. Moeller je kazao da će vlada na sastanku ponoviti da osuđuje čin koji omalovažava vjeroispovijest, ali da vlada ne može intervenirati u slobodu izričaja.

ZAGREB - Novine u Europi, među kojima i vodeći španjolski list El Pais, flamanske novine, bugarske i neki talijanski desničarski listovi, u petak su pod geslom obrane slobode izražavanja na naslovnicama objavili karikature proroka Muhameda i tako se uključili u sve glasniji međunarodni incident što ljuti muslimanski svijet koji bogohulnim smatra bilo kakvo crtanje Muhameda. Novine u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Mađarskoj i Bugarskoj prenijele su i karikature koje su krajem kolovoza prošle godine objavljene u Danskoj, i tvrde da je sloboda tiska važnija od prosvjeda i bojkota koji su uslijedili, javlja Reuters.

AMMAN - Jordanski kralj Abdallah II. izjavio je u petak da je "uvreda" proroka islama "nedopustiv zločin", nakon što su mediji, među kojima jedan jordanski list, objavili kontroverzne karikature Muhameda. "To je zločin koji ne može opravdati izgovor o slobodi izričaja", tvrdi kralj u priopćenju koje prenosi službena agencija Petra. Jordanski tabloid Shihane, koji je u četvrtak prenio tri kontroverzne karikature Muhameda, povučen je s tržišta.

ISTANBUL - Židovska zajednica Turske osudila je u petak objavljivanje karikatura proroka Muhameda u nekoliko europskih novina, tvrdeći da "demokratska sloboda ne daje nikome pravo da napada proroke i vjeroispovijesti". U priopćenju duhovni vođa rabin Rav Isak Haleva i predsjednik izraelske zajednice Turske Silvyo Ovadya, kažu kako se protive svakom obliku "napada i poniženja usmjerena na vjerovanja i vjerske vrednote".

KUALA LUMPUR - Malezijski muslimanski fundamentalisti održali su u petak glasan prosvjed pred danskim veleposlanstvom i zahtijevali ispriku zbog, kako su rekli, "bogohulnih" karikatura proroka Muhameda u danskim novinama. Šezdesetak pripadnika oporbene panmalezijske islamističke stranke PAS, vikalo je "Živio islam, uništimo neprijatelje".

JERUZALEM - Izraelska je policija u petak ograničila pristup džamiji Al Aqsi zbog straha da će se podnevna molitva izroditi u protueruospke nerede, objavio je izraelski radio. Palestinci osuđuju objavljivanje karikatura na račun proroka Muhameda u novinama diljem Europe.

GAZA/JERUZALEM - Hamas neće nikada priznati Izraelu pravo postojanja ali je spreman sa židovskom državom pregovarati o uvjetima dugoročnog mira, kazao je u petak čelnik tog radikalnog palestinskog pokreta Khaled Meshaal za palestinski dnevnik. A egipatski predsjednik Hosni Mubarak kazao je u petak za izraelski dnevnik da militantni Hamas mora priznati Izrael želi li formirati iduću palestinsku vladu. Mubarak je pozvao Izrael da bude "strpljiv" dok Hamas odluči što činiti nakon pobjede na parlamentarnim izborima u siječnju.

BERLIN - Angela Merkel je najpopularnija njemačka kancelarka otkako postoje ispitivanja popularnosti, proizlazi iz rezultata ispitivanja javnog mišljenja što su ga u petak objavile državna TV postaja ARD i dnevnik "Die Welt". Kako proizlazi iz objavljenog ispitivanja, Angelu Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU) 80 posto ispitanih doživljava pozitivno, što je najbolji rezultat koji je u dosadašnjim ispitivanjima popularnosti političara postigao neki šef njemačke vlade. Na drugom mjestu po popularnosti političara se sa 65 posto nalazi predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Matthias Platzek, iza kojeg slijedi vicekancelar i ministar rada Franz Muentefering s 59 posto. Analitičari Merkeličinu popularnost povezuju s dobrim startom nove kancelarke na međunarodnom planu te s pozitivnim gospodarskim trendovima u zemlji koji pokazuju spori ali sigurni oporavak.

KANDAHAR - Trojica policajaca i 16 talibanskih pobunjenika poginula su u četirima napadima što su ih talibani izveli u petak u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmandu, objavio je zamjenik guvernera te pokrajine. "Borbe talibana i policije nastavljaju se", rekao je Mullah Mir koji je bio u napadnutome policijskom konvoju. Prema njegovim riječima, u sukobu je sudjelovalo dvjestotinjak pobunjenika, a neki su napali policijsko pojačanje poslano onamo nakon prvoga okršaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙