FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba kritizirala Izvješće o stanju u Oružanim snagama

ZAGREB,1. veljače 2006. (Hina) - Oporba je u popodnevnu dijelu sjedniceHrvatskog sabora kritizirala Vladino Izvješće o spremnosti obrambenogsustava i stanju u Oružanim snagama, ocijenivši da Vlada nema vizijurazvoja vojske niti zna odgovor na nove oblike ugroze, poputterorizma.
ZAGREB,1. veljače 2006. (Hina) - Oporba je u popodnevnu dijelu sjednice Hrvatskog sabora kritizirala Vladino Izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju u Oružanim snagama, ocijenivši da Vlada nema viziju razvoja vojske niti zna odgovor na nove oblike ugroze, poput terorizma.

Iako je Vlada u Izvješću dobro procijenila nove ugroze, nije odgovorila na pitanje kako se postaviti prema tim prijetnjama, smatra zastupnica Željka Antunović (SDP).

Po njezinu mišljenju Vlada ne prepoznaje važnost vojne suradnje u regiji jer, kako drži, "suradnja dojučerašnjih neprijatelja smanjuje mogućnost novih poremećaja odnosa i oružanih sukoba". Ustvrdila je i da se u Ministarstvu obrane "kadrovira mimo kriterija" te da su "istraživanje i razvoj u padu".

Zastupnica Antunović upozorila je i da se smanjuje izdvajanje za vojsku u državnom proračunu, zbog čega će se, smatra, smanjivati i spremnost obrambenog sustava.

Srećko Ferenčak (HNS) rekao je kako je u ovogodišnjem proračunu MORH predvidio više novca za promidžbu i intelektualne usluge, što, drži, dokazuje da će umjesto stvarnih pomaka resorni ministar u medijima nastojati uljepšati sliku stanja u Oružanim snagama.

Zastupnik HSP-a Pero Kovačević najavio je da ne će poduprijeti Izvješće jer, kaže, "ne možemo razgovarati o spremnosti obrambenog sustava, ako nema plana obrane". Dodao je da taj plan nije bitan samo za slučaj rata, nego i za slučajeve elementarnih nepogoda.

Raspravu o Vladinu Izvješću o spremnosti obrambenog sustava i stanju u Oružanim snagama RH Hrvatski sabor nastavlja sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙