FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i zemlje jugoistočne Europe za jačanje suradnje u željezničkom prometu

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Predstavnici ministarstavatransporta zemalja jugoistočne Europe, uključujući i Hrvatsku,postigli su u petak na sastanku u Ateni dogovor o intenziviranjusuradnje potpisivanjem sporazuma o prioritetnim projektima uželjezničkom prometu, doznaje se iz hrvatskog Ministarstva mora,turizma, prometa i razvitka.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Predstavnici ministarstava transporta zemalja jugoistočne Europe, uključujući i Hrvatsku, postigli su u petak na sastanku u Ateni dogovor o intenziviranju suradnje potpisivanjem sporazuma o prioritetnim projektima u željezničkom prometu, doznaje se iz hrvatskog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Predstavnici ministarstava transporta Hrvatske, Grčke, Turske, Albanije, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine i Moldove iznijeli su svoje nacionalne programe izgradnje željezničke infrastrukture. Predstavnici Srbije i Crne Gore nisu bili prisutni zbog nedavne teške željezničke nesreće kod Podgorice.

Zajedničkom deklaracijom predviđena je gradnja željezničke mreže koja bi do 2020. trebala povezati glavne gradove svih država regije. Mreža će imati brže, kvalitetnije i konkurentnije željezničke veze između glavnih urbanih i komercijalnih središta za usluge prijevoza putnika i tereta, a obuhvatit će 16 željezničkih glavnih prometnica.

Hrvatski prioritet je ulaganje u koridore koji su dio paneuropskih željezničkih koridora, rekao je na tome sastanku pomoćnik ministra za željeznički promet Branimir Jerneić. Riječ je o željezničkom pravcu broj 10 koji ide od Slazburga preko Ljubljane i Zagreba prema Beogradu, Skopju i Solunu, pravcu 5b od Rijeke prema Zagrebu i Budimpešti, te pravcu 5c koji ide od Budimpešte preko Osijeka i Sarajeva prema Pločama.

Jerneić je na sastanku također istaknuo da je Hrvatska uspjela povući prva sredstva iz pretpristupnog programa Europske Unije ISPA za željeznički promet. Projekt se odnosi na modernizaciju 38 kilometara željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik, za koju će EU izdvojiti 35 milijuna eura, ističu u ministarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙