FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 28. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

TEHERAN - Zapovjednik iranskih paravojnih snaga Čuvara revolucije, general Yahya Rahim Safavi upozorio je u da bi Iran mogao aktivirati svoje balističke projektile srednjeg dometa Shahab-3 u slučaju napada na iranska nuklearna postrojenja. "Iran ima balistički projektil dometa 2.000 km. Nije nam namjera nikoga napadati, no napadnu li nas, imamo načina učinkovito odgovoriti", rekao je Safavi za državnu televiziju IRIB. Iranski balistički projektil srednjeg dometa Shahab-3 može dosegnuti svaki dio Izraela kao i američke vojne baze na Bliskom istoku. Nije poznato s koliko projektila Iran raspolaže.

DAVOS - Malo je vjerojatno da će Iran izbjeći prijavu Vijeću sigurnosti, osim ako ne promijeni svoje stajalište u odnosu na obogaćivanje urana, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova, Jack Straw. Međutim, Straw nije želio izravno reći da li još uvijek očekuje od Međunarodne agencije za atomsku energiju UN-a (IAEA) da sljedećeg tjedna donese odluku o prijavljivanju Irana Vijeću sigurnosti, za što su se izgledi proteklih dana znatno smanjili s obzirom na suzdržanost Rusije i Kine. "Pokušavamo Iran uvjeriti da se vrati svojim obvezama. Ovog će se vikenda voditi ozbiljni diplomatski pregovori. Odluku ćemo donijeti nakon razgovora ministara pet stalnih članica Vijeća sigurnosti koji će se održati u ponedjeljak u Londonu", rekao je Straw.

BEOGRAD - Pukovnik Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, bivši šef osiguranja haaškog optuženika Ratka Mladića uhićen je u Beogradu zbog pomaganja u skrivanju Mladića, tvrdi beogradska "Politika" od subote, pozivajući se na izvore bliske MUP-u Srbije. List tvrdi da je Đogo uhićen u četvrtak, 26. siječnja, u akciji stalne potrage za odbjeglim Mladićem, a prema istom izvoru, cilj uhićenja je presijecanje mreže ljudi za koje se sumnja da pomažu u skrivanju Mladića. MUP Srbije još nije potvrdio vijest o uhićenju pukovnika VRS Đoga.

MOSKVA/ZAGREB - Ispred zgrade ruskog ministarstva obrane u Moskvi održava se u subotu prosvjed zbog incidenta u kojem je jedan pitomac vojne akademije tako teško ozlijeđen da su mu liječnici morali amputirati noge i genitalije, javili su ruski mediji. Pitomac tenkovske akademije u ruskoj regiji Čeljabinsk na Uralu, Andrej Sičev, ostao je bez nogu i genitalija nakon što su ga drugi vojnici i nadređeni tri sata brutalno tukli. Rane su se inficirale i život mu je spašen amputacijom. Taj je skandal šokirao rusku javnost. Prosvjednici su iskazali svoju potporu novacima koje često zlostavljaju stariji vojnici u ruskoj vojsci, javio je radio Eho Moskve.

ZAGREB - Hladnoća i snijeg i dalje odnose živote i koče aktivnosti u Europi, a posljednjih nekoliko dana nisu pošteđene ni zemlje poput Francuske i Španjolske, javljaju u subotu agencije. U Poljskoj je osam osoba preminulo od hladnoće te je ukupan broj žrtava zime porastao na 76. Hladni val koji se kreće s istoka prema Zapadu zahvatio je i Francusku, Švicarsku, Italiju i Španjolsku gdje snijeg pada u velikim količinama. U Francuskoj je tijekom noći od hladnoće umro jedan beskućnik u Toulouseu pa je broj života koje je odnijela hladnoća u tjedan dana narastao na tri. U Španjolskoj je u prometnoj nesreći izazvanoj gustim snijegom poginulo pet osoba.

PODGORICA - Broj žrtava teške željezničke nesreće koja se dogodila 23. siječnja nadomak Podgorice porastao je na 46. Na odjelu intenzivne njege Kliničkog centra u Podgorici, na kojemu se trenutačno nalazi 11 pacijenata ozlijeđenih u nesreći koji su još u životnoj opasnosti, u petak popodne umrla je 46. žrtva nesreće. U nesreći su, prema najnovijim podacima crnogorskog Tužilaštva, ozlijeđene 263 osobe, znatno više nego što je prije priopćio Klinički centar. Tužitelj u Podgorici Veselin Vučković podnio je zahtjev za otvaranje istrage protiv Slobodana Drobnjaka, strojovođe vlaka koji je sletio u kanjon Morače. Drobnjak je osumnjičen za kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙