FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

De Villepin: Zemlje zapadnog Balkana moraju u EU

ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Europska unija mora poštivati svojeobvezu da u članstvo primi Bugarsku i Rumunjsku, kao i zemlje zapadnogBalkana kada one za to budu spremne, ali je sudbina Turske u tomsmislu manje izvjesna, prenosi u subotu Financial Times riječifrancuskog premijera Dominiquea de Villepina s konferencije "ZvukEurope" u Salzburgu.
ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Europska unija mora poštivati svoje obvezu da u članstvo primi Bugarsku i Rumunjsku, kao i zemlje zapadnog Balkana kada one za to budu spremne, ali je sudbina Turske u tom smislu manje izvjesna, prenosi u subotu Financial Times riječi francuskog premijera Dominiquea de Villepina s konferencije "Zvuk Europe" u Salzburgu.

Ostale zemlje koje imaju aspiraciju ući u Uniju, rekao je De Villepin, možda će se morati zadovoljiti s nečim manjim od punopravnog članstva, poput ugovora o "ambicioznom partnerstvu". Francuski premijer nije rekao na koje zemlje misli, ali Financial Times navodi da države koje je vjerojatno ima na umu uključuju Ukrajinu, Moldaviju, Bjelorusiju i Gruziju.

De Villepin je svoju želju da Unija "stavi kočnicu" na daljnje proširenje obrazložio činjenicom da je primitak 10 novih članica 2004. godine povećao negativne osjećaje prema EU, piše Financial Times.

Proširenje s 15 na 25 članica nije bilo dobro pripremljeno, kaže francuski premijer, što je dovelo do toga da stanovništvo na zapadu Unije dolazak novih članica s istoka smatra "prevelikim financijskim teretom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙