FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Zona slobodne trgovine nije obnova Jugoslavije

BRUXELLES, 31. siječnja 2006. (Hina) - Prijedlog stvaranja jedinstvenezone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu ne znači pokušajobnavljanja bivše Jugoslavije, kazao je povjerenik Europske komisijeza proširenje Olli Rehn u utorak, ocijenivši hrvatski prijedlog oproširenju CEFTA-e "relevantnom alternativom".
BRUXELLES, 31. siječnja 2006. (Hina) - Prijedlog stvaranja jedinstvene zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu ne znači pokušaj obnavljanja bivše Jugoslavije, kazao je povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn u utorak, ocijenivši hrvatski prijedlog o proširenju CEFTA-e "relevantnom alternativom".

"Čisti je nonsens pretpostaviti da bi netko pokušao stvoriti bivšu Jugoslaviju. Cilj prijedloga Europske komisije jest da se pojača trgovina i investicije na zapadnom Balkanu, stvaranjem regionalne zone slobodne trgovine, koja bi zamijenila postojeću mrežu bilateralnih aranžmana", rekao je Rehn.

Prema njegovim riječima, postojeći bilateralni sporazumi o slobodnoj trgovini već su povećali trgovinsku razmjenu, ali još ima potencijala za rast kroz stvaranja jedinstvene zone, koja će biti povezana s EU-om.

"Hoće li to biti temeljeno na CEFTA-i ili na neki drugi način, ostaje da se vidi. Smatram da je opcija upotrebe CEFTA-e relevantna alternativa koju pažljivo proučavamo", rekao je Rehn.

Europska komisija je prošli tjedan predložila da se postojeći bilateralni sporazumi o slobodnoj trgovini između pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, Makedonija, SiCG i Makedonija) zamijene jedinstvenim sporazumom o zoni slobodne trgovine na zapadnom Balkanu, terminom kojim u EU označavaju područje jugoistočne Europe.

Prema inicijativi hrvatskog premijera Ive Sanadera, nema potrebe stvarati novu zonu, nego će biti dovoljno proširiti CEFTA-u (Srednjoeuropska zona slobodne trgovine) na preostale četiri zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙