FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk u "Jadroliniji", promet nije obustavljen

ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Prosvjed radnika "Jadrolinije"održan je danas u riječkoj luci gdje se na brodu "Liburnija" okupilooko stotinjak zaposlenika tog domaćeg putničkog brodara, a ni jednabrodska linija, iako je za danas najavljen i dvosatni štrajkupozorenja, nije obustavljena.
ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Prosvjed radnika "Jadrolinije" održan je danas u riječkoj luci gdje se na brodu "Liburnija" okupilo oko stotinjak zaposlenika tog domaćeg putničkog brodara, a ni jedna brodska linija, iako je za danas najavljen i dvosatni štrajk upozorenja, nije obustavljena.

Sindikat Pomoraca Hrvatske organizirao je štrajk nezadovoljan konačnim prijedlogom Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

U vrijeme prosvjeda i najavljenog štrajka, od 9,30 do 11,30 sati, u riječkoj su luci još bili brodovi "Judita" i "Karolina" čiji su pomorci sudjelovali u prosvjedu. Brod "Marko Polo", iako je sindikat najavio da će i on sudjelovati, isplovio je iz Rijeke prije najavljenog štrajka.

Sindikat je bio najavio da danas zbog štrajka neće isploviti ni trajekti iz Meraga u 12,30, iz Valbiske u 13,30, iz Porozine u 16 te iz Brestove u 16,30 sati.

Iz sindikata se u međuvremenu doznaje da se štrajk na liniji Valbiska-Merag ne provodi, ali da je iz Valbiske, umjesto u 13,30, trajekt isplovio u 13,50.

Povjerenica Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u "Jadroliniji" Marica Njegovan ponovila je na skupu radnika na "Liburniji" razloge organiziranja štrajka i zahtjeve Sindikata te ocijenila da je Konačni prijedlog Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu nedorečen i loš te da će negativno utjecati na gospodarsko-socijalni položaj radnika.

Konačni prijedlog zakona u saborskoj je proceduri, pa saborskim zastupnicima poručujemo da ga ne prihvate, kazala je Njegovan te dodala da su se radnici "Jadrolinije" danas okupili jer ne žele da njihova tvrtka doživi sudbinu nekadašnjeg Croatia Linea, riječkoga brodara u kojemu je proveden stečaj, a flota prodana.

Među ostalim, u sindikatu drže da bi linijski i povremeni pomorski promet trebalo postupno liberalizirati, ojačati domaće brodare prije dolaska konkurencije te omogućiti postojećim brodarima prvenstvene koncesije na svim linijama koje sada održavaju, a to bi se, smatraju, moglo uvrstiti u prijedlog zakona. K tomu, sindikat smatra da je osnivanje Agencije za obalni linijski pomorski promet nepotrebno te da bi omogućilo manipulacije u toj djelatnosti.

Štrajk u "Jadroliniji" poduprli su radnici "Rapske plovidbe" čiji će trajekti kao čin solidarnosti sutra, umjesto po plovidbenom redu u 12 i 12,30 sati isploviti iz luka Mišnjak i Jablanac s 15 minuta zakašnjenja, rekla je Njegovan. Pisma potpore, među ostalima, radnicima "Jadrolinije" uputili su gradonačelnici Novalje i Cresa.

Dvosatni štrajk upozorenja SPH najavio je za razdoblje od 30. siječnja do 3. velječe po plovidbenim zonama.

Prema najavama, sutra bi štrajk upozorenja trebao biti proveden na liniji Prizna-Žigljen te u Zadru. Trećeg dana štrajk bi se trebao provesti u Šibeniku i Biogradu, sljedećeg dana u Splitu, Drveniku i Makarskoj, a posljednjeg dana u Pločama, Dubrovniku i Orebiću.

Nakon završetka prosvjeda u riječkoj luci Uprava "Jadrolinije" uputila je priopćenje u kojemu stoji da "istovremeno s odvijanjem legitimnog sindikalnog prosvjeda nije došlo do prekida u odvijanju linijskog prometa" te da "brodovi Jadrolinije plove sukladno objavljenom vrijedećem redu plovidbe".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙