FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader održali su redoviti, radni sastanak na kojem su razgovarali o aktualnim temama, a među ostalim, i o pitanju povrata imovine, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika Republike. U realizaciji načela o ravnopravnosti hrvatskih i stranih građana sukladno odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske, predsjednik Republike i predsjednik Vlade složili su se o potrebi donošenja izmjena i dopuna zakona o naknadi imovine, kojima će se, uz puno poštivanje pravnih načela i pravne države, urediti pitanje obeštećenja za oduzetu imovinu. Naglašeno je, pri tom, kako tim izmjenama neće biti obuhvaćeni oni građani koji su već obeštećeni međudržavnim sporazumima koje je potpisala bivša SFRJ, čija je pravna slijednica Republika Hrvatska.

ZAGREB - Reagirajući na učestale medijske spekulacije o prodaji nekretnina u Hrvatskoj na kojima pravne osobe iz SiCG imaju upisano pravo korištenja, hrvatska Vlada danas je još jednom podsjetila, da prema zakonskim odredbama te osobe nemaju pravo raspolagati tim nekretninama. Prema Zakonu o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju RH pravne osobe iz SiCG nemaju pravo raspolagati nekretninama nad kojima u Hrvatskoj imaju upisano pravo korištenja, odnosno nad nekretninama na kojima je slijedom primjene tog zakona Hrvatski fond za privatizaciju upisan kao vlasnik. Pitanje imovinskopravnih odnosa na imovini pravnih osoba koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na hrvatskom ili teritoriju SiCG dvije države tek trebaju razriješiti bilateralno, navodi Vlada u priopćenju.

ZAGREB - Urudžbiranje ranije potpisanih ostavki mimo volje vijećnika izražene u trenutku urudžbiranja praktično je opoziv vijećničkog mandata, što je suprotno Izbornom zakonu, izjavio je danas u Hrvatskom saboru tajnik Središnjeg ureda državne uprave Antun Palarić. Obrazlažući Vladin prijedlog izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave, Palarić je podsjetio na nekoliko slučajeva kada su nositelji lista od svojih članova unaprijed tražili da potpišu ostavke, koje su se ponekad urudžbirale i na samim sjednicama predstavničkih tijela, mimo volje vijećnika. Da bi se izbjegle gužve na samim sjednicama, Vlada predlaže da se ostavke moraju podnijeti najkasnije 24 sata prije planiranog održavanja sjednice. Klubovi bez razlike osuđuju trgovinu mandatima, a većina ih smatra da bi u sredinama u kojima je bilo takvih slučajeva (Dubrovnik, Požega, Velika Gorica, Sisak..) trebalo raspisati izvanredne izbore.

ZAGREB - Oporbeni verbalni napadi na Središnji ured državne uprave i njegova čelnika Antuna Palarića obilježili su popodnevnu pojedinačnu raspravu o Vladinom prijedlogu izmjena Izbornog zakona za predstavnička tijela lokalne i područne samouprave. Oporba, uglavnom SDP-ovci, Palarića su optuživali za nerad i dvostruke kriterije, odnosno da njegov ured reagira samo kada to traži lokalni HDZ, a da ništa ne poduzima kada nadzor zbog slučajeva trgovanja mandatima traže oporbene stranke. Palarić je odbacio sve optužbe i istaknuo da Ured radi po zakonu, da primjenjuje praksu Ustavnog i Upravnog suda, da ni jedno rješenje njegova Ureda nije bilo oboreno na Ustavnom sudu.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Sindikata trgovine Hrvatske koje ga je upoznalo s problemima u zaštiti radnika u trgovini i prijedlozima za novi način reguliranja radnog vremena u trgovinama, uključujući i rad nedjeljom, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Predstavnici sindikata iznijeli su podatke o brojnim kršenjima prava radnika u trgovini koja državne institucije neadekvatno sankcioniraju. Mesić je izrazio punu potporu zahtjevima sindikata za poštivanjem prava radnika i provedbom zakonskih rješenja, od prava na isplatu osobnog dohotka i plaćanja prekovremenog rada, do prava na sindikalno organiziranje i zaštite drugih radnih prava.

ZAGREB - Dopunsko zdravstveno osiguranje ostaje u sustavu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje po dosadašnjim cijenama, ali više neće pokrivati lijekove, izjavila je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, nakon razgovora o zdravstvenoj reformi s čelnicima sindikalnih središnjica. Dopunsko osiguranje i dalje će stajati po 80 kuna, odnosno 50 kuna za umirovljenike, a svi građani koji su dosad bili oslobođeni plaćanja participacije ostat će to i dalje, najavila je Kosor. Ministar zdravstva Neven Ljubičić koji je s voditeljem povjerenstva za izradu programa reforme Andrijom Hebrangom po drugi puta ovog tjedna sindikalcima predstavio reformu zdravstva, pojasnio je da će biti formirane dvije liste lijekova. Na jednoj će biti jeftiniji, generički lijekovi, a na drugoj, skupljoj listi, originalni lijekovi. Sindikalci, koji su očekivali da će im na današnjem sastanku biti predočeni nacrti zakona o obveznom i dopunskom zdravstvenom osiguranju, rekli su da nemaju razloga biti "ni veseli niti tužni", jer nacrte zakona još nisu vidjeli, a obećano im je da će ih dobiti do kraja idućeg tjedna.

RIJEKA - Dvosatni štrajk upozorenja radnika "Jadrolinije" provodit će se od 30. siječnja do 3. veljače, po plovnim područjima i prema dnevnom rasporedu koji je danas na konferenciji za novinare obznanio Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH). Povjerenica Sindikata pomoraca Hrvatske u "Jadroliniji" Marica Njegovan rekla je da će radnici "Jadrolinije" započeti štrajk 30. siječnja kada će obustaviti promet, odnosno provesti dvosatni štrajk i održati prosvjede u lukama Rijeci, Meragu i Porozini. U lukama Žigljen i Zadar promet će na dva sata biti obustavljen 31. siječnja, a u lukama Šibenik i Biograd 1. veljače. Brodovi koji isplovljavaju iz Splita, Drvenika i Makarske na dva će sata prekinuti plovidbu 2. veljače, a brodovi koji isplovljavaju iz Dubrovnika i Orebića obustavit će promet 3. veljače.

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske priopćio je danas da će se priključiti trodnevnom štrajku sindikata državnih službi u drugoj polovici veljače. Sindikat policije štrajkat će jer Vlada i dalje isključuje sindikate državnih službi iz socijalnog partnerstva, a nije ponudila nikakav konkretan napredak u pregovorima u odnosu na stanje prije 28. prosinca, kada su sindikati državnih službi proveli jednodnevni štrajk upozorenja. Neprihvatljiva je daljnja minorizacija i omalovažavanje sindikata državnih službi unatoč jasnoj poruci koju su Vladi za vrijeme jednodnevnog štrajka uputili svi zaposleni u državnim službama.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas, kada se diljem Europe obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, da je holokaust najveći zločin koji pamti ljudska civilizacija i da se više u čovječanstvu ne smije dogoditi. U izjavi novinarima nakon komemorativne akademije kojoj je nazočio u prostorijama Hrvatsko-izraelskoga društva i Udruge Bet Israel (Kuća Izraela) predsjednik Mesić istaknuo je da je i kao hrvatski predsjednik svojim dolaskom htio poslati poruku kako se holokaust više ne smije dogoditi. Mesić nije zadovoljan edukacijom hrvatske mladeži o holokaustu posebice zbog pojavljivanja netolerancije i nacističkih simbola među mladima. Smatra da bi autori udžbenika koji pišu o tim događajima trebali ta poglavlja revidirati ili bi ih trebali pisati neki drugi autori.

ZAGREB - Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je jutros preminuo Nikica Kalogjera (1930.-2006.), skladatelj, dirigent, aranžer i producent, izvijestilo je danas Hrvatsko društvo skladatelja. Nikica Kalogjera rođen je u Beogradu. Nakon doktorata na Medicinskom fakultetu u Zagrebu svoj je profesionalni život posvetio glazbi. Prvu je ploču snimio za zagrebački Jugoton 1952. s Ivom Robićem s kojim je surađivao skoro pola stoljeća. Autor je više od 500 skladbi i još većeg broja aranžmana i obrada. Bio je direktor i selektor mnogih zabavno-glazbenih festivala, a na međunarodnim festivalima nagrađen je 30 puta, od toga osam puta prvom nagradom. Dobitnik je i nagrada za životno djelo Hrvatskog društva skladatelja (1995.), Splitskog festivala (1996.), te diskografske nagrade Porin za životno djelo (2001.). Posljednji ispraćaj Nikice Kalogjere bit će 31. siječnja, u 13,20 sati, na zagrebačkom krematoriju.

ZAGREB - U povodu smrti skladatelje i dirigenta Nikice Kalogjere, danas je brzojav sućuti obitelji uputio ministar kulture Božo Biškupić napominjući da je ostavio trajni pečat u međunarodnoj afirmaciji hrvatske popularne glazbe, a u srcima slušatelja vječni spomen. Biškupić ističe da je Kalogjera desetljećima bio nezaobilazan dirigent, producent, aranžer, onaj koji je mnogim kolegama, danas legendama popularne glazbe, otvarao put do hrvatske i međunarodne pjevačke karijere, jasno određujući skladateljskim i glazbenim djelovanjem svoje podrijetlo i pripadnost.

ZAGREB - Visoko rangirani hrvatski političar u bivšoj Jugoslaviji Jure Bilić umro je noćas u Zagrebu u 84 godini života. Rodio se u Makarskoj. U Beogradu je završio višu političku školu "Đuro Đaković". Član KPJ i NOB-a bio je od 1941. Nakon rata u Hrvatskoj je bio republički sekretar za poljoprivredu. Nakon Karađorđeva 1971. zauzima vodeće partijske i državničke položaje. Sredinom 80-ih protivio se političkoj kampanji koju su vodili srbijanski komunisti protiv ustavnog modela federacije. Iz političkog života povukao se 90-tih godina.

ZAGREB - Hrvatsko pravosuđe danas je prvi puta u povijesti izreklo zatvorsku kaznu zbog mučenja kućnih životinja, a petomjesečnim zatvorom kažnjen je Ostoja Babić koji je krajem 2004. na smrt premlatio svoga psa. "Monstrum s Peščenice", kako su Babića prozvali mediji nakon što je 4. prosinca 2004. premlatio svoga psa, osuđen je danas na bezuvjetnu zatvorsku kaznu pred općinskim sudom u Vrbovcu. To je prvi slučaj kažnjavanja zlostavljača kućnih ljubimaca u Hrvatskoj. Prije četiri godine na petomjesečnu zatvorsku kaznu osuđen je čovjek koji je susjedu masakrirao četiri krave, kazala je Hini sutkinja Zoretić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙