FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 26. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 26. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske

ZAGREB/BUDIMPEŠTA - Prva zajednička sjednica hrvatske i mađarske Vlade započela je prijepodne u Budimpešti, a dvije će vlade raspravljati o nizu tema, od pogranične, gospodarske i infrastrukturne suradnje do suradnje u području zaštite manjina, kulturi i obrazovanju, zaštiti okoliša, te zajedničkoj kandidaturi za Europsko nogometno prvenstvo 2012. To je prva sjednica hrvatske Vlade izvan Hrvatske, a druga koja se održava s vladom druge države, nakon sjednice sa slovenskom Vladom sredinom 2005. na Brijunima. Zajednička sjednica dviju vlada, kako je ocijenjeno, pridonijet ce intenziviranju i inače dobrih bilateralnih odnosa Hrvatske i Mađarske, te ih pretočiti i u neke konkretne projekte.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je 18. sjednicu nastavio započetom raspravom o Komunikacijskoj strategiji o informiranju hrvatske javnosti o EU i pripremama za članstvo, koju podupiru svi zastupnički klubovi, iako HSP-ov izražava rezerve prema tom dokumentu. Po riječima Tončija Tadića (HSP), građani su do sada od vlasti nerijetko dobivali krive i nedovoljno precizne informacije o pregovorima s EU i europskoj regulativi, a nekada se, kaže, javnost uvjeravalo u potpuno drugačije europske propise od važećih. Kao primjere "velike zablude" naveo je informacije da će Hrvatska već ulaskom u Uniju morati otvoriti ribolovno more za flote drugih zemalja, iako Europska komisija kaže da će to biti potrebno tek 2012, a javnost se pogrešno informiralo i o potrebi usklađivanja našeg tržišta šećera s onim u EU-u.

ZAGREB - Klub zastupnika HNS-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor po kojemu bi se zastupnici birali neposredno, u šest izbornih jedinica koje bi bile podijeljene na 20 do 30 izbornih okruga. Izvijestili su to danas na konferenciji za novinare autori zakona, HNS-ovci Vesna Pusić, Jozo Radoš i Nikola Vuljanić. Po njihovu bi se prijedlogu broj zastupnika smanjio sa sadašnjih 152 na 148 - uz 140 izabranih zastupnika, u Saboru bi, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, i dalje sjedilo osam zastupnika manjina. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić kazala je da je glavni motiv i svrha zakona jačanje uloge Sabora i omogućavanje građanima da neposredno utječu na izbor svakog zastupnika, a ne da to kao do sada bude isključivo u nadležnosti političkih stranaka.

ZAGREB - U teškoj prometnoj nesreći jutros je oko 6,40 sati na četvrtom kilometru autoceste Zagreb - Krapina, iza Jankomirskog mosta, poginuo vozač "fiat punta" zagrebačkih registracijskih oznaka, a dvije osobe teško su ozlijeđene. Zbog nesreće promet je vrlo otežan i u smjeru Zagreba i u smjeru Krapine i preusmjeruje se preko Škorpikove i Aleje Bologne, rečeno je u zagrebačkoj Policijskoj upravi. Sudarila tri osobna automobila zagrebačkih registracijskih oznaka, rekao je glasnogovornik PU-a Davor Tor. Na mjesto nesreće izišao je sudac Županijskog suda u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙