FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olmert kaže da Izrael mora napustiti dijelove Zapadne obale

HERZLIYA, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Izrael se mora odrećidijelova Zapadne obale kako bi ustanovio granicu s Palestincima, rekaoje prijelazni izraelski premijer Ehud Olmert u svom prvom političkomgovoru nakon što je zamijenio Ariela Sharona.
HERZLIYA, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Izrael se mora odreći dijelova Zapadne obale kako bi ustanovio granicu s Palestincima, rekao je prijelazni izraelski premijer Ehud Olmert u svom prvom političkom govoru nakon što je zamijenio Ariela Sharona.

"Kako bi osigurali postojanje židovskog nacionalnog doma nećemo moći biti u stanju nastaviti vladati nad teritorijima u kojima živi većina palestinskog stanovništva", rekao je u utorak.

Olmert se obratio na konferenciji o sigurnosti u Herzliyi gdje je Sharon po prvi put najavio prošlogodišnje povlačenje iz Pojasa Gaze.

Naznačivši da će Izrael samostalno djelovati u ustanovljanju granice na Zapadnoj obali ako razgovori propadnu, Olmert je rekao da se nada da će palestinski izbori u srijedu dati vladu spremnu slijediti mirovne smjernice itinerar kojeg je podržao SAD.

"Nema dvojbe da je najdramatičniji i najvažniji korak s kojime se suočavamo oblikovanje trajnih granica države Izrael", rekao je Olmert.

Palestinci su oprezno reagirali na sugestiju da Izrael djeluje samostalno dok su židovski ultranacionalisti bili bijesni radi mogućnosti odricanja od zemlje za koju smatraju da imaju nasljedno pravo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙