FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael tiho prihvatio Sharonovo napuštanje političke scene

JERUZALEM, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ariel Sharon naprasno jenapustio političku scenu 4. siječnja, a dva tjedna kasnije izraelskajavnost počela je tiho prihvaćati njegov odlazak, dok 77-ogodišnjipremijer leži u komi u jeruzalemskoj bolnici.
JERUZALEM, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ariel Sharon naprasno je napustio političku scenu 4. siječnja, a dva tjedna kasnije izraelska javnost počela je tiho prihvaćati njegov odlazak, dok 77-ogodišnji premijer leži u komi u jeruzalemskoj bolnici.

Dva tjedna nakon što je pretrpio teški moždani udar, izvješća o njegovom zdravstvenom stanju više nisu na prvom mjestu u izraelskim medijima nego na drugom ili trećem, nakon izvješća o nemirima židovskih doseljenika u Hebronu na Zapadnoj obali ili o regionalnim slučajevima ptičje gripe.

Gotovo nitko u Izraelu ne očekuje da će se bivši general, desetljećima dominirajuća snaga na Bliskom istoku, vratiti na dužnost.

U središtu politike sad je Ehud Olmert, profesionalni političar koji ga je zamijenio na dužnosti, dok se približavaju opći izbori 28. ožujka.

Sharon je pokazao približavanje izraelskom političkom centru povlačenjem doseljenika i vojnika iz pojasa Gaze u rujnu prošle godine i osnivanjem nove stranke, Kadime, nakon što je napustio desničarski Likud.

Mnogi Izraelci vide Sharona kao snažnog čelnika koji može donositi hrabre odluke potrebne za okončanje sukoba s Palestincima.

Iza Sharona je ostao stranački sustav u previranju, nakon promjena u vodstvu Likuda i laburista, kao i većinom neiskušana generacija političara koji pokušavaju zauzeti njegovo mjesto.

Olmert, bivši gradonačelnik Jeruzalema, dobio je visoke ocjene u izraelskim ispitivanjima javnog mišljenja koja pokazuje da je Kadima s Olmertom na čelu na putu prema pobjedi na općim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙