FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Tijekom jučerašnjeg dana, najhladnijeg ove godine, ostvarena je rekordna potrošnja električne energije u Republici Hrvatskoj od 60.060 megavatsati (MWh), priopćio je danas HEP. Prijašnji rekord, ostvaren 9. veljače 2005., iznosio je 59.410 megavatsati. Osim toga, na jučerašnji dan u 19 sati ostvareno je i rekordno vršno opterećenje hrvatskog elektroenergetskog sustava u iznosu od 2984 megavatsati. Prijašnji rekord, zabilježen 23. studenoga 2005., iznosio je 2895 megavasati.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je na telefonskoj sjednici utvrdila prijedlog odluke o imenovanju Josipa Strmotića na dužnost pravobranitelja za djecu. Taj prijedlog Vlada će uputiti u Hrvatski sabor gdje će se o tome najprije raspravljati na saborskim odborima, a potom treba dobiti potvrdu Sabora. Josip Strmotić trenutno je voditelj MUP-ova Odsjeka za suzbijanje maloljetničke delikvencije.

ZAGREB - Saborski Odbor za useljeništvo zatražio je danas skidanje hitnosti postupka s prijedloga potvrđivanja Europske konvencije o državljanstvu. Članovi Odbora iz HDZ-a i HSP-a boje se da će ta Konvencija polučiti izmjene Zakona o državljanstvu te da će se i pripadnicima hrvatskog naroda pravo na državljanstvo vezati uz stvarno prebivanje u Hrvatskoj. Članovi Odbora iz HDZ-a i HSP-a smatraju da važeći Zakon o državljanstvu nije u koliziji s Konvencijom.

ZAGREB - Saborski Odbor za financije i državni proračun danas je jednoglasno i bez rasprave podržao izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenim revizijama u 2004. Revizijom je bilo obuhvaćeno 899 subjekata, od čega su 541 državne službe. Od tog broja Ured je za 117 dao pozitivno mišljenje, 13 ih je zbog utvrđenih nepravilnosti negativno ocijenjeno, dva suzdržano, a ostali su dobili uvjetnu ocjenu, odnosno u njima su zabilježene sitne nepravilnosti koje nisu utjecale na poslovanje i trošenje proračunskog novca. Od utvrđenih nepravilnosti prednjače ona u računovodstvenom poslovanju, nepravilnosti vezane uz trošenje proračunskih sredstava, te nerealno planiranje ili poslovanje iznad planiranih prihoda.

ZAGREB - Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas je uskratilo zahtjeve za skidanje imuniteta četvorici saborskih zastupnika, a Saboru će predložiti da od veljače u klupe sjednu dva nova zastupnika koja su aktivirala svoje mandate. Povjerenstvo je odbilo skinuti imunitet nezavisnom zastupniku Ivi Lončaru kojega zbog klevete privatnom tužbom tereti partizanski general Rade Bulat. Budući da je Državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona protiv HNS-ovog zastupnika Zlatka Koračevića, kojega se teretilo za prijevare u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlasti, Povjerenstvo je odbilo skinuti mu imunitet. Iz istog razloga nije skinut imunitet ni SDP-ovcu Zdenku Antešiću kojega se sumnjičilo za zlouporabu položaja i ovlasti.

ZAGREB - Tvrtka Tetra Pak reagirala je na poziv za isprikom, koji im je danas uputio suvlasnik tvrtke Pfanner, napominjući da su svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj dali svu dokumentaciju i raspoložive rezultate analize vezane uz supstancu ITX koja je pronađena u Pfanner sokovima pakiranima u njihovoj ambalaži. Tvrdtka Tetra Pak izvijestila je da je hrvatske institucije upoznala i sa svim zaključcima i nalazima koje su donijele Europska komisija i Europska agencija za sigurnost hrane koje su slučaj s ITX-om (kemijska tvar izopropil tioksanton) zaključile još 9. prosinca 2005. Tvrtka ističe da ITX, iako nepoželjan u hrani, nije kancerogen i ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi u pronađenim količinama.

RIJEKA - Na referendum o organiziranju dvosatnog štrajka upozorenja i drugih sindikalnih akcija u "Jadroliniji", koji je među radnicima te tvrtke proveo Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), odazvalo se 775 od ukupno 1785 zaposlenih, a štrajk su poduprla 763 radnika, doznaje se danas iz Sindikata pomoraca Hrvatske. Iz Sindikata ističu da su se o mogućem štrajku izjašnjavali i članovi Sindikata i zaposlenici koji nisu njegovi članovi. Prema podacima iz tog sindikata od ukupno 1785 zaposlenika "Jadrolinije" njih oko 700 članovi su Sindikata. Po riječima povjerenice SPH u "Jadroliniji" Marice Njegovan, Sindikat će nakon provedena referenduma započeti pripreme za štrajk upozorenja, a datum štrajka bit će naknadno određen, ovisno o odlukama Hrvatskog sabora.

VUKOVAR - Učenici koji se u IV. vukovarskoj osnovnoj školi školuju na hrvatskom jeziku i pismu te danas nisu došli na nastavu zbog nezadovoljstva njihovih roditelja nacionalnim sastavom školskog odbora sutra bi se trebali vratiti u školske klupe. Zaključak je to sastanka održanog u Uredu vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića na kojemu su, osim predstavnika osnivača - Vukovarsko-srijemske županije, bili i predstavnici roditelja učenika koji se školuju na hrvatskom jeziku, predstavnici djelatnika te ravnateljica škole Ljiljana Rašić. Nezadovoljstvo roditelja školaraca, koji se u IV. osnovnoj školi školuju na hrvatskom jeziku, kulminiralo je tijekom jučerašnje sjednice školskog odbora nakon što nije prihvaćen zahtjev roditelja učenika koji se školu na hrvatskom jeziku da jedan od trojice predstavnika učitelja u školskom odboru bude iz redova učitelja koji predaju na hrvatskom jeziku.

ZAGREB - Projekt razmjene iskustava i znanja o reformi zemljišnih knjiga u južnoj i istočnoj Europi predstavljen je danas na konferenciji za novinare Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, Svjetske banke i Ministarstva pravosuđa. U tom projektu CARNet sudjeluje s tehničkom infrastrukturom i internetskim portalima, Svjetska banka ga financira, a projekt je fokusiran na prijenos obrazovnih i nekomercijalnih sadržaja i programa. Na konferenciji su putem CARNetova videokonferencijskog sustava sudjelovali i predstavnici Svjetske banke iz Washingtona. Pomoćnik ministrice pravosuđa Igor Mihaljević drži da će razmjena iskustava dobro doći, iako mnoge zemlje regije još nisu započele projekt digitalizacije zemljišnih knjiga.

RIJEKA - Na širem riječkom području danas je uhićen Kaštelanin Mario Peraga (31) za kojim je bila raspisana tjeralica zbog sumnje da je ukrao dva automobila i večeras je prepraćen u PU splitsko-dalmatinsku, potvrdio je voditelj operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske. PU primorsko-goranska potvrdila je da je Peraga uhićen u 15,40 sati te da je u 19,15 sati pod pratnjom upućen u PU splitsko-dalmatinsku, gdje su počinjena kažnjiva djela za koja se Peraga sumnjiči i gdje je i raspisana tjeralica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙