FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Romero Pizarro u Hrvatskom saboru

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Odbor za vanjsku politikuHrvatskog sabora na čelu s njegovim predsjednikom GordanomJandrokovićem primio je u utorak u službeni posjet izaslanstvočileanskog Senata predvođeno njegovim predsjednikom senatorom SergiomRomerom Pizarrom, priopćio je saborski Ured za odnose s javnošću.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora na čelu s njegovim predsjednikom Gordanom Jandrokovićem primio je u utorak u službeni posjet izaslanstvo čileanskog Senata predvođeno njegovim predsjednikom senatorom Sergiom Romerom Pizarrom, priopćio je saborski Ured za odnose s javnošću.

Jandroković je ustvrdio da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose i izrazio uvjerenje da će i ovaj posjet pridonijeti njihovom daljnjem produbljivanju, posebice međuparlamentarne suradnje, kaže se u priopćenju.

Prema priopćenju, Jandroković je naglasio da Hrvatska sa zahvalnošću pamti da je upravo Čile bio prva država južne Amerike koja je priznala njenu neovisnost.

Istaknuvši kako je posebnost u odnosima dvije zemlje brojna hrvatska zajednica koja živi u Čileu i koja je vrlo dobro integrirana u čileansko društvo, Jandroković je kazao da ona predstavlja najbolju poveznicu u odnosima Čilea i Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Jandroković je, dodaje se u priopćenju, iznio prioritete hrvatske vanjske politike koji su članstvo u EU i NATO, čime bi se rješila ekonomsko-razvojna pitanja, te ona sigurnosna.

Sergio Romero Pizarro istaknuo je važnost ovog posjeta kojem je službeni Čile želio dati značaj upravo činjenicom da prvi put Hrvatski sabor posjećuje jedan predsjednik Senata, kaže se u priopćenju.

Romero Pizarro je, dodaje se u priopćenju, istaknuo da se Čile želi više približiti regiji srednje Europe, kao jednom od svojih interesnih područja, te da čileanski Kongres ima stalnu misiju pri Europskom parlamentu i izgrađuje ugovorne odnose sa EU.

Romero Pizarro dotaknuo se i pitanja mogućih investicija i međusobnog ulaganja dviju država, napomenuvši da je Čile zainteresiran ulagati u hrvatske luke, navodi se u priopćenju.

Kako je priopćeno iz Hrvatskog sabora, Jandroković je rekao da je Hrvatska apsolutno zainteresirana za produbljivanje gospodarske suradnje i moguća ulaganja, pri čemu Hrvatska Čileu može biti ulaz u regiju srednje Europe.

Čileansko izaslanstvo, dodaje se u priopćenju, primio je i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica koji je govorio o postojanju snažne parlamentarne dimenzije procesa ulaska Hrvatske u EU, temeljene na postignutoj političkoj suglasnosti svih parlamentarnih stranka, čime se proces reformi i pregovora ubrzava. Kako se kaže u priopćenju, Mimica je čileanskom izaslanstvu rekao da je realno očekivati da bi pregovori s EU mogli završiti 2008. godine, a 2009. godine Hrvatska bi i formalno postala članica EU.

Naglasio je da je uz reforme i pregovore o članstvu, treći paralelni i zajednički posao hrvatske Vlade i Parlamenta, onaj vezan uz komunikacijsku strategiju za dobivanje podrške javnosti, dodaje se u priopćenju.

U priopćenju saborskog ureda za odnose s javnošću navodi se da je čileansko izaslanstvo primila i potpredsjednica Hrvatskog sabora i voditeljica hrvatsko-čileanske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Đurđa Adlešić. Razmijenivši međusobno pozive skupina prijateljstava za parlamentarne posjete, kaže se u priopćenju, Adlešić izjavila je da hrvatska država visoko cijeni bezrezervnu podršku čileanskog naroda i države iskazanu Hrvatskoj u najtežim trenucima nedavne prošlosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙