FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hladni val iz Rusije zahvatio sjever Europe, Tursku

VARŠAVA, 21. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Val ledene hladnoće izRusije odnio je ovog tjedna najmanje 76 žrtava i stigao je na sjeverEuropske unije, Ukrajinu i Tursku gdje također oduzima živote, izazivaporemećaje u prometu i strahovanja od nestašice energija.
VARŠAVA, 21. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Val ledene hladnoće iz Rusije odnio je ovog tjedna najmanje 76 žrtava i stigao je na sjever Europske unije, Ukrajinu i Tursku gdje također oduzima živote, izaziva poremećaje u prometu i strahovanja od nestašice energija.

U Moskvi je u subotu zabilježeno - 23 stupnjeva Celzija, a u području Volge, na sjeverozapadu Rusije su temperature pale na - 40 stupnjeva C.

Ruski energetski div Gazprom je najavio da njegova postrojenja "rade s maksimumom tehničkih kapaciteta", ali je primijetio da "15 regija Rusije nije pripremljeno na takav pad temperatura".

U najsjevernijim dijelovima Europske unije vladaju iznimno niske temperature.

Na sjeveroistoku Poljske gdje obilne snježne padaline i jaki vjetrovi prate arktičku hladnoću, a temperatura pada na manje od 20 stupnjeva ispod ništice, nekoliko sela je ostalo bez električne energije tijekom dana nakon što su stabla pala na električne vodove.

Na jugu u Ostrowiecu se pod teretom snijega srušio krov industrijskog hangara, pri čemu su poginule dvije osobe.

Četiri osobe su se smrznule od petka na sjeveroistoku zemlje, čime je bilanca žrtava hladnoće u Poljskoj od listopada narasla na 127.

U Estoniji su četiri osobe umrle od smrzavanja, temperature se ne dižu iznad - 33 stupnjeva C, a u Latviji - 32.

U Litvi je temperatura pala na - 26, a u noći između subote i nedjelje se očekuje da će biti niža od 32 ispod ništice.

Sjever Skandinavije i sjever Finske su također zahvatile arktičke temperature, i spustile se na čak - 42, 6 stupnjeva C.

U Ukrajini je 11 ljudi umrlo od hladnoće u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj žrtava narastao na 18.

Na istoku Ukrajine temperatura je pala na - 32 u noći na subotu, a tijekom dana se nije popela iznad - 25. stupnjeva C.

U Turskoj je u subotu više od 3.600 sela bilo odsječeno od svijeta, uglavnom na sjeveru i istoku zemlje.

Lavina je odnijela jedan autobus u pokrajini Bitlis koji se srušio u rijeku, a od 29 putnika 8 je poginulo, dok ih je 15 teže ranjeno.

U Turskoj je u subotu još sedam osoba poginulo, a 61 je hospitalizirano zbog trovanja ugljičnim monoksidom pri grijanju neispravnim pećima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙