FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ne smanjuju se problemi s alohtonom divljači na kvarnerskim otocima

RIJEKA,20. siječnja 2006.(Hina) - Savez udruga Kvarnera, koji okupljaekološke udruge, na današnjoj je konferenciji za novinstvo upozorio dagodinu dana od prihvaćanja mjera kojima je Primorsko-goranska županijanamjeravala ukloniti alohtonu divljač s kvarnerskih otoka, nijepromijenjeno ništa nabolje.
RIJEKA,20. siječnja 2006.(Hina) - Savez udruga Kvarnera, koji okuplja ekološke udruge, na današnjoj je konferenciji za novinstvo upozorio da godinu dana od prihvaćanja mjera kojima je Primorsko-goranska županija namjeravala ukloniti alohtonu divljač s kvarnerskih otoka, nije promijenjeno ništa nabolje.

Istaknuto je da nije sastavljen stručni plan uklanjanja alohtone divljači s otoka, da se nije pristupilo intenzivnom uklanjanju te divljači, koje bi uključilo sve dostupne metode, da se i dalje ne zna točan broj te divljači te da županija nije savezu odgovorila na tri puta upućen upit o broju do sada odstrijeljene divljači na kvarnerskim otocima.

Navedeno je da je u osam posljednjih mjeseci 2005. godine predstavnik ovčara grada Krka obavio 55 očevida za štete koje je alohtona divljač počinila na ovcama, odnosno da je zabilježio stradanje više od 250 ovaca te da je u prvih dvadesetak dana ove godine zabilježeno 45 stradanja ovaca i janjadi samo na području grada Krka.

Predstavnici Saveza kažu da je riječ samo o jednoj jedinici lokalne samouprave, a za ostalih šest ne postoje podaci te se pretpostavlja da je broj zaklanih ovaca znatno veći. Navode da predstavnici lovaca ne žele izlaziti na očevide o šteti pa one ostaju nezabilježene, a da ovčari i ekolozi nemaju mehanizme protiv takvog ponašanja.

Govoreći o mjerama županije, Gordana Pavoković, glasnogovornica kampanje za uklanjanje alohtonih vrsta, istaknula je da su "novčani poticaji lovcima za odstrjel alohtonih vrsta njihov stalni izvor zarade te da oni nikada neće imati potrebu ukloniti tu divljač s otoka.

Predstavnica ovčara Krka Zora Kosić ustvrdila je da lovci neće riješiti problem s divljači jer su ga "namjerno i stvorili" te je najavila prosvjedne aktivnosti ovčara i ekologa rekavši da im samo to preostaje.

Ustvrdila je da je potrebno samo provoditi Zakon o otocima i prostorne županijske planove, koji ne predviđaju ostanak alohtone divljači na otocima.

Alohtona divljač, medvjed, divlja svinja, jelen lopatar i čagalj, došla je na otoke plivajući ili su je naselili lovci zbog kasnijeg odstrjela. Divljač se namnožila i ugrožava opstanak ovčarstva i tradicionalnog načina života na kvarnerskim otocima klanjem ovaca i uništavanjem pasišta, ali i maslinika te povrtnjaka na otocima.

Primorsko-goranska županija donijela je mjere po kojima se lovačkim udrugama daju lovišta na otocima u zakup uz obvezu uklanjanja alohtone divljači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙