FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U očevidniku ovršnih postupaka 12 nekretnina

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - U "Očevidniku nekretnina ipokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku", koji je dostupan nainternetu na stranici Hrvatske gospodarske komore (HGK), trenutno senalazi 12 nekretnina i niti jedna pokretnina.
ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - U "Očevidniku nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku", koji je dostupan na internetu na stranici Hrvatske gospodarske komore (HGK), trenutno se nalazi 12 nekretnina i niti jedna pokretnina.

Od 12 nekretnina u ovrsi, devet je s područja Vukovarsko-srijemske županije te po jedna iz Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije. Riječ je o kućama, oranicama i livadama.

Uz osnovne podatke navodi se i datum, vrijeme i uvjeti održavanja sudske dražbe, kao i osnovni podaci o nekretnini te njezina procijenjena, kao i vrijednost ispod koje neće biti prodana. Očevidnik se vodi o svim nekretninama koje se prodaju u ovršnom postupku te o pokretninama čija je vrijednost procijenjena na više od 50.000 kuna.

Ministarstvo pravosuđa i HGK predstavili su početkom studenoga lani Očevidnik, kojim se, kako je istaknuto, otvara novo tržište dijela nekretnina i pokretnina veće vrijednosti jer je osigurana preglednost prodaje u Hrvatskoj i inozemstvu, a njime se utječe na transparentnost prodaje i manju korupciju.

Ministrica Vesna Škare Ožbolt, predstavljajući tada projekt, istaknula je važnost projekta za gospodarstvo te naglasila kako je Očevidnik pokazatelj transparentnosti rada sudova u dijelu koji se odnosi na rješavanje ovršnih postupaka.

Vođenje očevidnika pri HGK trebalo bi rezultirati bržim provođenjem ovršnih postupaka, s obzirom da su zbog dostupnosti svih podataka stvoreni uvjeti za prodaju stvari na prvoj javnoj dražbi. Novina je, rekla je, da će policijske uprave voditi posebne očevidnike motornih vozila u ovrsi.

Očevidnik radi na način da sud koji vodi postupak mora na posebnom obrascu dostaviti podatke HGK, koja će ih potom upisati u Očevidnik. Javnosti je dostupna mogućnost pretraživanja Očevidnika po više parametara, a dostupan je na web stranicama www.hgk.hr.

Očevidnik o nekretninama sadrži podatke o strankama, katastarskoj čestici, katastarskoj općini, površini i adresi nekretnine, što u naravi predstavlja, koje su veličine pojedini njezini dijelovi, procijenjenoj vrijednosti, drugim uvjetima prodaje i ročištu za dražbu.

Očevidnik o pokretninama sadrži podatke o strankama, podatke kojima se ona može identificirati ako se radi o pojedinačno određenoj stvari, odnosno o njezinoj vrsti, količini i kvaliteti ako se radi o stvarima određenima po rodu i količini prema podacima iz zapisnika o pljenidbi, o procijenjenoj vrijednosti pokretne stvari, drugim uvjetima prodaje i ročištu za dražbu.

U očevidnicima se mora naznačiti i gdje se, kada i kako stvar može razgledati.

Sud koji vodi ovršni postupak, navodi se u zakonskom tekstu, dužan je HGK bez odgode dostaviti podatke. Ako se prodaja obavlja preko javnog komisionara, javni komisionar dužan je također HGK bez odgode dostaviti podatke o rješenju o ovrsi na pokretninama, strankama, naknadno procijenjenoj vrijednosti pokretnine, uvjetima prodaje, vremenu dražbe i načinu razgledanja pokretnina, a HGK bez odgode to uvrstiti u očevidnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙