FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera "Ifigenije" 25. i 26. siječnja na Maloj sceni

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Predstava "Ifigenija" u režijiIvice Šimića, namijenjena mladima i odraslima, premijerno će bitiizvedena 25. i 26. siječnja u kazalištu "Mala scena", izvijestilo jeto kazalište.
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Predstava "Ifigenija" u režiji Ivice Šimića, namijenjena mladima i odraslima, premijerno će biti izvedena 25. i 26. siječnja u kazalištu "Mala scena", izvijestilo je to kazalište.

"Ifigenija" je nastala prema motivima Euripodive drame "Ifigenija u Aulidi", no mlada dramatičarka Lana Šarić napisala je potpuno novi tekstu u kojem, uz temu žrtvovanja mladog čovjeka za političke interese, veći naglasak stavlja na odnose u suvremenoj obitelji.

Po njezinim riječima, novi tekst oblikovala je oko motiva rata i motiva obitelji, koje je u odnosu na Euripidovu dramu više istaknula u kompoziciji komada.

U predstavi glume Nina Kaić (Ifigenija), Lana Barić (Klitemnestra), Nikša Marinović (Ahilej), Dražen Bratulić (Agamemnon) i Ronald Žlabur (Batler).

Predstavu prati i istoimeno, najnovije izdanje Biblioteke "Male scene", u kojoj je dosad objavljenno 15 knjiga. U uvodnom dijelu knjige, Nora Krstulovć taj klasični dramski tekst interpretira na suvremeni način, čime ga se pokušava približiti mladoj publici.

"Ifigenijom" će "Mala scena" uvesti i jednu novinu - nakon svake izvedbe za publiku će se organzirati okrugli stol, gdje će posjetitelji moći razgovarati o problemima naznačenima u predstavi.

Euripid, slavni starogrčki dramatičar napisao je "Ifigeniju u Aulidi" prije više od 2400 godina, ali ta potresna tragedija mlade djevojke žrtvovane za uspjeh grčke vojske u ratu protiv Troje i dan danas govori aktualnim jezikom o odnosu odraslih prema mladima, o politici, o roditeljstvu, o žrtvi, o patriotizmu, o ljubavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙