FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: gradit će se spojna cesta Zabok-Krapina

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatske ceste (HC) odmah će početipripreme za početak izgradnje ceste Zabok-Krapina, usporedne s istomdionicom autoceste Zagreb-Macelj, a njezina izgradnja trebala bizapočeti početkom 2007. godine.
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatske ceste (HC) odmah će početi pripreme za početak izgradnje ceste Zabok-Krapina, usporedne s istom dionicom autoceste Zagreb-Macelj, a njezina izgradnja trebala bi započeti početkom 2007. godine.

Rekao je to ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta nakon sastanka sa županicom Krapinsko-zagorske županije Vlastom Hubicki i njezinim suradnicima, saborskim zastupnicima iz te županije te čelnicima poduzeća Hrvatske ceste i Autocesta Zagreb-Macelj (AZM).

Izgradnjom ceste Zabok-Krapina trebao bi biti riješen problem za stanovnike Krapinsko-zagorske županije, nastao kada je dio ceste Zabok-Krapina uklopljen u autocestu Zagreb-Macelj, koju je stanovništvo koristilo za lokalni promet.

Problem oko korištenja autoceste nastao je kada je koncesionar te prometnice, AZM bez prethodne najave zatvorio dva izlaza, u Zaboku i Krapini, koji su potom, po nalogu resornog Ministarstva, nedugo zatim ponovno otvoreni.

Spoj državne ceste D-1 ispred čvora Krapine na županijsku cestu, što je preduvjet za naplatu cestarine na toj dionici, kako je danas potvrđeno, bit će najkasnije 9. veljače. S tim će se datumom i uspostaviti zatvoreni sustav naplate cestarine.

Na traženje županijske vlasti da stanovnici Županije i poslovni subjekti s tog područja budu oslobođeni njezina plaćanja, dogovoreno je da će se u roku od 40 dana, počam od 9. veljače, omogućiti besplatno korištenje dionice autoceste između Krapine i Zaboka za sve kategorije vozila.

Nakon toga roka, vozila prve i druge kategorije, rekao je Kalmeta, plaćat će cestarinu uz popust od 56 posto, bez obzira koje registarske oznake njihovi automobili imaju. To znači da će cestarina od Krapine do Zaboka za te kategorije iznositi 4 kune, a od Krapine do Začretja 1 kunu.

No, popust će se odnositi samo na one vozače koji koriste dionicu između Krapine i Zaboka, a ne na one koji je koriste u cijeloj dužini, od Zagreba, odnosno Zaprešića, do Krapine, istaknuto je.

Takva povlaštena cestarina, dodao je Kalmeta, vrijedit će sve do puštanja u promet nove spojne ceste između Zaboka i Krapine.

Tvrtka Autocesta Zagreb-Macelj nije se odrekla kompletnog prihoda od cestarine, pa će razlika između pune cijene i cijene s popustom biti nadoknađena iz proračuna, rekao je ministar. Po procjenama Ministarstva riječ je o ukupnom iznosu između 10 i 12 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙