FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SEUL - Dvije su Koreje u nastojanju da poprave svoje odnose, u srijedu ponovno uspostavile prvu komercijalnu telefonsku liniju prekinutu 1945. godine, saznaje se iz službenih izvora. Ceremonija kojoj su prisustvovali dužnosnici kako Sjeverne tako i Južne Koreje održala se u industrijskom pograničnom gradu Kaesong, izjavio je južnokorejski ministar informiranja Chin Dae Je. Ovom gestom dvije zemlje promiču suradnju na području tehnologije i razmjene informacija, saznaje se iz istog izvora.

GAZA - Ispred središnjeg ureda izbornog povjerenstva u pojasu Gaze u srijedu se s policijom sukobila skupina naoružanih Palestinaca, izvijestili su službeni izvori. Iz Izbornog povjerenstva, osnovanog zbog održavanja parlamentarnih izbora u siječnju, javljeno je da je nakon početka pucnjave koju su otvorili naoružani pripadnici Brigada mučenika Al-Aqse, skupine bliske Fatahu, pozvana policija.

Red je uspostavljen nakon nekoliko minuta. Militanti traže izmjenu izbornih lista kandidata stranke Fatah za siječanjske izbore, koje bi kasnije u srijedu trebao potvrditi palestinski predsjednik Mahmud Abas. Militanti traže veću zastupljenost svojih predstavnika na listama Fataha.

BAJKONUR - Prvi pokusni satelit europskog navigacijskog sustava Galileo uspješno je lansiran u srijedu iz svemirskog centra u kazahstanskom Bajkonuru, izvijestila je ruska svemirska agencija Roskosmos. Pokusni satelit Giove A do privremene orbite će stići nakon 88 minuta letenja, a do konačnog odredišta - orbite koja se nalazi 23.200 km iznad Zemlje nakon 14 sati. Do 2010. u orbitu bi trebalo biti poslano ukupno 30 sličnih satelita, čiji je vijek trajanja oko 20 godina. Za skoro lansiranje je spreman i Giove B, kažu iz Roskosmosa. Projekt je stajao 3,6 milijardi eura, a europski je odgovor na projekt američke vlade - Global Positioning System (GPS). Za razliku od GPS-a, Galileo će se upotrijebiti isključivo u civilne svrhe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙