FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muškarci uživaju više u tuđoj nesreći od žena

LONDON, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Muškarci više uživaju utuđoj nesreći nego žene, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanjaprovedeni u Velikoj Britaniji.
LONDON, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Muškarci više uživaju u tuđoj nesreći nego žene, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja provedeni u Velikoj Britaniji.

Znanstvenici s londonskog University Collegea objavili su kako posjeduju znanstveni dokaz za tu tvrdnju.

Koristeći se tehnikom moždanih slika usporedili su kako muškarci i žene reagiraju kada gledaju druge ljude kako pate. Ako pati netko tko im je drag, područja mozga povezana sa susjećanjem i boli aktiviraju se kod oba spola.

Žene slično reagiraju i ako promatraju kako pati osoba koja im nije draga, no muškarci pokazuju pozitivnu aktivnost u tom području mozga.

"I žene imaju smanjeni osjećaj suosjećanja", kazao je Klaas Enoo Stephan, koautor izvješća. "No, taj osjećaj je i dalje prisutan dok je kod muškaraca potpuno nestao", dodao je.

Znanstvenici koji su svoja otkrića objavili u časopisu "Nature" tvrde da istraživanje pokazuje da suosjećajni odgovori kod muškaraca ovise o tome kako procjenjuju poštenje kod drugih.

"Suosjećajni odgovori na druge ljude nisu automatski, kako se smatralo u prošlosti, nego ovise i o emocionalnoj vezi s osobom koja pati", tvrdi Stephenson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙