FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska ponudila pomoć u suzbijanju pričje gripe

ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ministar poljoprivredePetar Čobanković ponudio je u utorak u Pekingu, na svjetskojdonatorskoj konferenciji o ptičjoj gripi, tehničku pomoć Hrvatske kojase nedavno oduprla širenju ptičje gripe s divljih ptica na domaćuperad.
ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković ponudio je u utorak u Pekingu, na svjetskoj donatorskoj konferenciji o ptičjoj gripi, tehničku pomoć Hrvatske koja se nedavno oduprla širenju ptičje gripe s divljih ptica na domaću perad.

Ministar Čobanković održao je prvoga radnog dana skupa u Pekingu niz susreta s kolegama po dužnosti i ponudio tehničku pomoć zemljama regije, rekao je za Hinu glasnogovornik ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić.

Čobanković će u srijedu, završnoga dana skupa, u izlaganju prenijeti sudionicima iskustva svoje zemlje u borbi protiv ptičje gripe.

Hrvatska je dosad jedina država koja je uspjela spriječiti širenje influence s divljih, migratornih ptica na domaću perad.

Međunarodna konferencija o ptičjoj i humanoj gripi održava se pod sponzorstvom kineske vlade, Europske komisije i Svjetske banke u uskoj suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) čiji bi predsjednik Bernard Kouchner trebao u srijedu govoriti na skupu, kao i glavni tajnik UN-a Kofi Annan te Abou Diouf, predsjednik UN-ove agencije za hranu (FAO).

Donatorska konferencija je organizirana radi pokretanja i usklađivanja novčane pomoći donatora za nacionalni, regionalni i svjetski odgovor na influencu peradi kao i pripreme u slučaju eventualne pojave pandemije i trebala bi prikupiti 1,5 milijardi dolara za borbu protiv ptičje gripe i donijeti dokument nazvan Pekinška deklaracija.

Stručnjaci upozoravaju da nema vremena za gubljenje u naporima protiv te bolesti koja je odnijela gotovo 80 života od 2003. godine i doprla do praga Europe i Bliskog istoka.

Tursko ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak da je još jedno dijete pozitivno na smrtonosni virus ptičje gripe koji je već odnio četiri dječja života u Turskoj, tako da je ukupan broj zaraženih tim virusom narastao na 21.

U međuvremenu je švicarski farmaceutski koncern Roche odlučio donirati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji više od dva milijuna pakiranja ili 20 milijuna doza antivirusnog lijeka Tamiflu za osiguranje regionalnih zaliha.

"Zajedno s donacijama iz 2004. i 2005. godine, to će ukupno iznositi više od pet milijuna doniranih pakiranja, namijenjenih pogođenima ptičjom gripom u slučaju izbijanja pandemije", kaže se u priopćenju tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙