FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tel Aviv najveći židovski grad, a ne New York

TEL AVIV, 17. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Tel Aviv je pretekao NewYork i on je grad s najviše stanovnika Židova, a ove se godine prviput u povijesti izjednačio broj Židova u Izraelu i u SjedinjenimDržavama, objavio je u utorak dnevnik Ha'aretz.
TEL AVIV, 17. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Tel Aviv je pretekao New York i on je grad s najviše stanovnika Židova, a ove se godine prvi put u povijesti izjednačio broj Židova u Izraelu i u Sjedinjenim Državama, objavio je u utorak dnevnik Ha'aretz.

Šire područje Tel Aviva, što znači općina Tel Aviv s prigradskim naseljima ima 2,7 milijuna stanovnika, a u New Yorku živi 2,05 milijuna Židova.

Ha'aretz prenosi statističke podatke objavljene na konferenciji židovskoga instituta za politiku planiranja i piše kako je ta promjena dio trenda prema kojemu je broj Židova u Izraelu od 1970. do 2005. porastao, a židovska se dijaspora smanjila za četvrtinu.

Populacija Izraela u tom je razdoblju narasla 103 posto, s 2,582 milijuna na 5,235 milijuna, a broj Židova u dijaspori pao je s 10,063 na 7,744 milijuna, što je pad od 23 posto.

Svjetska židovska populacija povećala se u zadnjih 35 godina, ali njezin postotak u ukupnoj svjetskoj populaciji od 1970. smanjio se za otprilike trećinu, objavio profesor Hebrejskoga sveučilišta Sergio Della Pergola na konferenciji u Jeruzalemu.

Židovi danas čine 0,21 posto svjetskoga stanovništva, a prije 35 godina bilo ih je 0,35 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙