FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Halonen gotovo sigurna pobjednica finskih predsjedničkih izbora

HELSINKI, 15. siječnja 2006. (Hina/dpa) - U Finskoj su u nedjeljupočeli predsjednički izbori na kojima će gotovo sigurno pobijeditipredsjednica Tarja Halonen koja se kandidirala za svoj drugi mandat.
HELSINKI, 15. siječnja 2006. (Hina/dpa) - U Finskoj su u nedjelju počeli predsjednički izbori na kojima će gotovo sigurno pobijediti predsjednica Tarja Halonen koja se kandidirala za svoj drugi mandat.

Zbog slabog početnog odziva 4,3 milijuna Finaca s pravom glasa nije bilo sigurno hoće li 62-godišnja socijaldemokratkinja u prvoj rundi izbora dobiti potrebnu većinu glasova ili će morati ići u drugi krug izbora.

Znatno manji odziv birača od očekivanog tijekom prijepodneva prijavila je većina birališta, izvijestila je agencija FNB.

Halonen, koja je 2000. kao prva žena u Finskoj izabrana na predsjednički položaj, po posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja imala je tek nešto manje 50 posto glasova, što je uvjerljiva prednost u odnosu na ostalih sedam kandidata. Po anketama 20-postotnu podršku birača imaju liberal premijer Matti Vanhanen i konzervativni oporbeni političar, bivši ministar financija, Sauli Niinisto, iz stranke Nacionalne koalicije.

Niti jedan među ostalih pet kandidata nema izgleda osvojiti drugo mjesto i mogućnost sudjelovanja u drugom krugu, pokazuju rezultati anketa.

Oko 30 posto birača već je glasovalo u odsutnosti a njihovi će glasovi biti prebrojani tijekom nedjelje i biti objavljeni nakon što se zatvore birališta u 18 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙