FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski parlament podržao prekid inspekcija IAEA

TEHERAN, 15. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Iranski parlament u nedjeljuje podržao prekid inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju(IAEA) ako se slučaj iranskog nuklearnog programa iznese pred Vijećesigurnosti Ujedinjenih naroda.
TEHERAN, 15. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Iranski parlament u nedjelju je podržao prekid inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ako se slučaj iranskog nuklearnog programa iznese pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Iranska državna novinska agencija IRNA prenijela je izjavu predsjednika iranskog parlamenta Alija Hadad-Adela da bi u tom slučaju parlament ustrajao na provedbi zakona prihvaćenog u studenom 2005. koji obvezuje vladu da obustavi primjenu dodatnog protokola (IAEA) koji uključuje i inspekcije IAEA nuklearnih postrojenja u Iranu.

Hadad-Adel je također rekao da se svi daljnji pregovori koji prvenstveno za cilj imaju lišiti Iran nuklearne tehnologije ne mogu smatrati pregovorima te će stoga biti odbačeni.

Iranski parlament u nedjelju je oštro reagirao na intervju na čelnika IAEA Mohameda El Baradeija američkom tjedniku Newsweek u kojme je Baradei izrazio svoju frustraciju Iranom i rekao da bi diplomaciju trebalo podržati pritiskom pa i silom.

"Prihvaćanje takvog pristupa samo bi oslabilo status IAEA kao nepristrane i tehničke organizacije", rekao je agenciji ISNA predsjednik odbora za vanjsku politiku iranskog parlamenta Alaeddin Boroujerdi.

Boroujerdi je rekao da ocjene El Baradeija nisu u okviru njegovih naležnosti i pozvao IAEA-u da postupa u skladu sa svojim tehničkim obvezama i izbjegne zauzimanje političkih stajališta.

Mohammad-Nabi Roudaki, član odbora za vanjsku politiku, upozorio je njemačku kancelarku Angelu Merkel da dodatno ne narušava njemačko-iranske odnose "protuiranskim" ocjenama.

Roudaki je agenciji Fars rekao da su njemačko stajalište općenito kao i izjave Angele Merkle za posjeta Washingtona, gdje je rekla da je Iran "prešao crvenu crtu", u proturječju sa Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i prilično diskriminatorne.

Teheran vjeruje da će Angela Merkel tijekom posjeta Moskvi pokušati uvjeriti ruske čelnike da se pridruže Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama u prijavljivanju slučaja iranskog nuklearnog programa Vijeću sigurnosti UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙