FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

znanstveni skup "Pamćenje i historija u Srednjoistočnoj Europi"

ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Centar za komparativnohistorijske iinterkulturne studije Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskogfakulteta u Zagrebu organizira od 19. do 22. siječnja u Zagrebumeđunarodni znanstveni skup "Pamćenje i historija u SrednjoistočnojEuropi".
ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira od 19. do 22. siječnja u Zagrebu međunarodni znanstveni skup "Pamćenje i historija u Srednjoistočnoj Europi".

Sudionici skupa, znanstvenici različitih disciplinarnih usmjerenja, iz petnaest europskih zemalja, u svojim će prilozima ispitati suodnos historije, pamćenja, identiteta i moći te analizirati razne oblike kulturnoga i socijalnog pamćenja te strategije zaborava na području Srednjoistočne Europe.

O aktualnosti istraživačke tematike, kako napominje organizator, najbolje svjedoči dijapazon istraživačkih tema, među kojima, problematika kreiranja politike historije i pamćenja, uloga pamćenja u konstruiranju nacionalnih, regionalnih i manjinskih identiteta, fenomen traumatskog ratnog pamćenja, značenje pamćenja u tranziciji te formiranje kulture pamćenja u odnosu prema materijalnoj i duhovnoj baštini.

U okviru radnoga dijela skupa predviđena je projekcija dokumentarnog filma "Damnatio memoriae" Bogdana Žižića.

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije priređuje skup u suradnji s Hrvatsko-francuskim projektom "Od Dunava do Mediterana: prostori, društva i kulturni transferi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙