FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Galić: Latinica ostaje, novinarima upozorenja pred otkaz

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galićpredložio je u utorak programskom vodstvu da emisija Latinica idedalje, ali da se zbog propusta u emisiji emitiranoj na temu ostavštinepredsjednika Franje Tuđmana autoru Denisu Latinu i ostalima za koje jeutvrđena odgovornost izrekne upozorenje pred otkaz.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić predložio je u utorak programskom vodstvu da emisija Latinica ide dalje, ali da se zbog propusta u emisiji emitiranoj na temu ostavštine predsjednika Franje Tuđmana autoru Denisu Latinu i ostalima za koje je utvrđena odgovornost izrekne upozorenje pred otkaz.

Mirko Galić donio je takvu odluku temeljem zaključka Programskog vijeća HRT-a, koje je 15. prosinca utvrdilo da su u spornoj Latinici prekršena programska načela i obveze utvrđene zakonom i obvezalo čelne ljude te kuće da u roku od 15 dana izvijeste javnost o poduzetim mjerama.

Ravnatelj HRT-a predložio je Vijeću da se nastavi s emitiranjem Latinice, vodeći računa o dugoj tradiciji emisije kao pokretača mnogih tema značajnih za hrvatsko društvo, pri čemu su autoru dodijeljena brojna priznanja i nagrade za ostvarenje i promicanje demokratskih vrijednosti.

No, u Galićevim zaključcima, koje je HRT priopćio medijima, napominje se da treba voditi računa o utemeljenim primjedbama, punoj profesionalnosti, objektivnosti, nepristranosti priloga i rasprava i emisije u cijelini te dalje prakticirati slobodu izbora tema i gostiju, uz profesionalnu autonomiju i odgovornost autora, urednika i suradnika.

Zbog propusta u emisiji "Tuđmanova ostavština", emitiranoj 12. prosinca, Latinu i njegovoj ekipi za koju je utvrđena odgovornost izriču se upozorenja pred otkaz ili raskid ugovora i daljnje suradnje do kojih, stoji u zaključcima može doći ako se uočene nepravilnosti u daljnjem radu ne uklone.

Programskom vijeću HRT-a predlaže se i da osigura organizacijske i kadrovske uvjete koji bi jamčili visoke profesionalne standarde te razinu slobode i neovisnosti autora, zadržavanje dokazanih pozitivnih vrijednosti "Latinice" i otklanjanje uočenih neprofesionalnosti.

"Latinica i druge slične emisije trebaju biti organizacijski tako postavljene da imaju posebnog urednika koji koordinira rad, sudjeluje u pripremama i konačno odobrava objavljivanje emisije, pri čemu se ne smiju sputavati autorska ili novinarska sloboda i pravo na kritičnost, već se moraju omogućiti isključivanja uočenih neprofesionalnosti površnosti i tendencioznosti", ističu na HRT-u.

Dodaju kako se visoka razina dosegnute slobode novinarskog i uredničkog rada najbolje brani visokom razinom profesionalnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙