FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češki premijer zalaže se za daljnji razvoj nuklearne energije

PRAG, 9. siječnja 2006. (Hina/APA) - Češki premijer Jiri Paroubekzaložio se za daljnji razvoj nuklearne energije u Češkoj, ocijenivši urazgovoru za jednu češku TV-postaju da je riječ o "putu u razumnomsmjeru".
PRAG, 9. siječnja 2006. (Hina/APA) - Češki premijer Jiri Paroubek založio se za daljnji razvoj nuklearne energije u Češkoj, ocijenivši u razgovoru za jednu češku TV-postaju da je riječ o "putu u razumnom smjeru".

"Samo se po sebi razumije da bih podupro tu opciju", odgovorio je Paroubek na pitanje bi li podupro daljnji razvoj nuklearne energije u Češkoj.

U tom je kontekstu češki premijer sugerirao da bi se o energetskoj politici raspravljalo i kada bi je se reguliralo na sveeuropskoj razini.

"Prednost rješenja na europskoj razini, primjerice u sektoru nuklearne energije, jest između ostalog i u tome što se nakon rasprave na razini cijele Europe donose odluke na razini tijela Europske unije. To znači da, primjerice, nećemo ući u spor s Austrijom koja zastupa dijametralno različite stavove u vezi s atomskom energijom", objasnio je.

Treba početi razgovarati o europskoj energetskoj politici budući da dosadašnja prevelika ovisnost o dva izvora energije, naime o Bliskom Istoku i Rusiji, predstavlja opasnost, upozorio je, aludirajući na nedavni sukob Ukrajine i Rusije i posljedično smanjenje isporuke plina srednjoj i zapadnoj Europi.

Češka je vlada 2004. usvojila koncept energetske politike za razdoblje do 2030. u okviru kojeg se računa na daljnji razvoj nuklearne energije. Stručnjaci i neki političari ukazuju i na potrebu gradnje nove nuklearne elektrane uz postojeće u Temelinu i Dukobvanyju. Najčešće se spominje gradnja dva dodatna energetska bloka u Temelinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙