FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka zbog zasluga odlikovala francuskog povjesničara

PRAG, 16. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Češka je vlada odlikovalafrancuskog povjesničara Francoisa Avrila zahvaljujući kojem je dobiladragocjeni rukopis iz 14. stoljeća koji se odnosi na povijest Češke.
PRAG, 16. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Češka je vlada odlikovala francuskog povjesničara Francoisa Avrila zahvaljujući kojem je dobila dragocjeni rukopis iz 14. stoljeća koji se odnosi na povijest Češke.

Francois Avril, bivši istraživač nacionalne biblioteke u Parizu i povjesničar umjetnosti, dobio je odličje "Artis Bohemiae Amicis" za svoj doprinos u otkrivanju fragmenta do sada nepoznatog latinskog prijevoda češke kronike Dalimila.

Pisana u stihu početkom vladavine kralja Bohemije (Češke) Ivana Slijepog (od 1296. do 1346.) ta je kronika završena negdje oko 1314. godine i predstavlja vodilju u

historiografiji zemlje.

Latinski prijevod, djelo trojice umjetnika sa sjevera Italije oko 1340. godine sadrži samo 12 listova pergamenta.

Češke su je vlasti konačno kupile u ožujku na aukciji u Parizu za 350.000 eura.

Francois Avril je potvrdio autentičnost djela, vlasništvo jedne francuske obitelji koja ju je zaboravila u svojoj ladici, a zatim to dojavio češkim stručnjacima i pomogao Pragu da dobije dragocjeni dokument.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙