FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 5. siječnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 5. siječnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

RIM - Talijanski partizan Urbano Lazzaro zvani "'Bill", pripadnik 52. brigade "Garibaldi" koji je 28. travnja 1945. u mjestu Dongo na sjeveru Italije uhitio Benita Mussolinija, umro je u utorak uvečer 81. godini u gradu Vercelliju, javila je ANSA. Fašistički čelnik bježao je preodjeven u kamionu kojim je pokušavao doći u Švicarsku kad ge je uhitio Lazzaro. Nakon uhićenja partizani su ga po hitnom postupku osudili i ubili. Kasnije je bio obješen za noge na Trgu Loreto u Milanu. Još se uvijek ne zna tko je ubio Mussolinija, a na ljevici nije prestala polemika glede Mussolinijeva ubojstva. Većina drži da mu se trebalo javno suditi, kao što se sudilo njemačkim nacistima poslije Drugog svjetskog rata.

LOS ANGELES - Studio Warner Bros priprema "Oceanovih trinaest", treću epozodu o gentlemanu-provalniku Dannyu Oceanu kojeg glumi George Clooney, javio je u srijedu dnevni list Variety. Producentu Jerryu Weintraubu ponuđen je scenario za taj novi film koje bi kao i prethodna dva trebao snimiti Steven Soderbergh, koji je dobio 2001. god. Oskara za film "Traffic".

PARIZ - Francuskinja Helene Castel, nakon što je 1980. godine sudjelovala u pljački pariške banke, stvorila si je novi život, radila kao psihoterapeut i uzela novo ime u Meksiku. Castel, nekadašnja buntovnica iz dobrostojeće obitelji, u srijedu je izvedena pred sud nakon što su je francuske i meksičke vlasti našle 2004. godine samo četiri dana prije no što je optužnica protiv nje pravno istekla. Helene Castel u srijedu je sudski postupak započela emotivnim priznanjem da je sudjelovala u pljački, dodavši da je nakon "debakla" počela propitivati veliki dio svog života. Castel, sada stara 46 godina, može biti osuđena na 20 godina zatvora ako je pariški sud osudi za njenu ulogu u pljački BNP banke koja se dogodila 30. svibnja 1980. godine u blizini poznate pariške opere Garnier.

SACRAMENTO - Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger odbio je pomilovati najstarijeg živućeg američkog zatvorenika koji je osuđen na smrt nakon što je iz zatvora u kojem je služio doživotnu kaznu naručio ubojstvo tri osobe. Clarence Ray Allen (75) bit će pogubljen 17. siječnja kako je ranije predviđeno i postat će drugi najstariji čovjek pogubljen u SAD-u u posljednjih nekoliko desetljeća. U studenom je smrtna kazna izvršena nad 77-godišnjakom koji je postao najstariji pogubljenik u SAD-u od 1977. Pozivajući se na slabo zdravlje njihova klijenta, koji je u rujnu imao srčani udar, Allenovi odvjetnici tražili su odgodu smrtne kazne ali im je to prošlog mjeseca odbio federalni sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙