FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plassnik: U EU postoji "problem povjerenja"

BRDO KOD KRANJA, 4. siječnja 2006. (Hina) - Austrijska ministricavanjskih poslova Ursula Plassnik izjavila je u srijedu da u Europskojuniji postoji "problem povjerenja" , koji je nastao prošle godine sproblemima oko ratifikacije europskog ustava i zbog nekih drugihpitanja.
BRDO KOD KRANJA, 4. siječnja 2006. (Hina) - Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik izjavila je u srijedu da u Europskoj uniji postoji "problem povjerenja" , koji je nastao prošle godine s problemima oko ratifikacije europskog ustava i zbog nekih drugih pitanja.

"Ne kažem da se radi o nedostatku povjerenja, ali problem povjerenja postoji, sa nizom pitanja na koja treba odgovoriti. U prošloj je godini bilo više pitanja nego odgovora", rekla je Plassnik, obraćajući se slovenskim diplomatima okupljenim na godišnjem zasjedanju na Brdu kod Kranja, koji su se zanimali za prva iskustva i planove Austrije kao zemlje koja predsjedava Europskom unijom u prvoj polovici ove godine.

Slovenija naime očekuje da će suradnja s Austrijom u mjesecima kad predsjedava Unijom biti za nju odlično iskustvo kad u prvoj polovici 2008. godine, kao prva od država koje su se Uniji priključile u 2004. godini, preuzme isti položaj predsjedavajuće.

Plassnik je u obraćanju slovenskim diplomatima i ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu rekla da je zbog problema povjerenja koje se pojavilo nakon velikih uspjeha EU-a i optimizma koji je vladao nakon proširenja u 2004. godini sada potrebno "povećati povjerenje u EU", više komunicirati sa građanima o budućnosti EU-a, te zajedničkim naporom svih članica i partnerica "osigurati više dinamizma" nakon zastoja do kojega je došlo.

Govoreći o prioritetima austrijskog predsjedavanja Unijom, Plassnik je istaknula da je potrebno vidjeti što se može učiniti na europskoj razini u uklanjanju sada visoke nezaposlenosti, podsjetivši da je u EU-u 20 milijuna nezaposlenih.

Plassnik je istaknula i važnost daljnjeg razvoja zajedničke europske politike, odnose sa europskim susjedstvom, dodala je da će u mjesecima koji dolaze biti važna i pitanja sigurnosti i energetske politike, zauzela se za traženje balansa u osiguranju ekonomske efikasnosti članica s jedne i uravnoteženju tog cilja s "europskim načinom života" s druge strane.

Ursula Plassnik potvrdila je da će proširenje Europske unije ostati jedan od prioriteta Austrije kao zemlje predsjedavajuće EU-u.

Lani su otvoreni pregovori s Hrvatskom i Turskom, što je od velike važnosti, istakla je.

Dodala je da će se Austrija zalagati za individualni pristup svake države na njenom putu u Europsku uniju, a uz to da treba imati u vidu da se na regionalnom planu ispunjava forma sa summita u Solunu o europskoj perspektivi za države u regiji.

Na uključivanju regije u Europsku uniju potreban je konzistentan rad i to članice EU-a i partnerice trebaju imati u vidu unatoč mogućem skepticizmu i pojavi "umora od širenja", ocijenila je, dodavši da je to projekt koji bi trebala izvesti sadašnja generacija političara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙