FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija počinje predsjedanje EU-om

BEČ, 1. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Austrija počinje u nedjelju svojepredsjedanje Europskom unijom tradicionalnim novogodišnjim koncertomkojemu će prisustvovati austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.
BEČ, 1. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Austrija počinje u nedjelju svoje predsjedanje Europskom unijom tradicionalnim novogodišnjim koncertom kojemu će prisustvovati austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.

Orkestar Bečke filharmonije, kojim će prvi put dirigirati latvijski dirigent Mariss Jansons, odsvirat će, osim tradicionalnog bečkog valcera, "Figarov pir" Wolfganga Amadeusa Mozarta, kako bi se obilježila 250. obljetnica rođenja tog slavnog skladatelja.

Među slušateljima koncerta, koji počinje u 11,15 sati, bit će osim Schuessela i njegova njemačka kolegica Angela Merkel.

Schuessel će nakon koncerta, kako je kazala njegova glasnogovornica Verena Nowotny, imati radni ručak na kojem će s Angelom Merkel razgovarati o brojnim temama vezanim za predsjedanje EU-om. Na tom će sastanku nazočni biti i slovenski premijer Janez Janša te potpredsjednik Europske komisije Guenter Verheugen.

Austrija će s Velikom Britanijom, koja je EU-om predsjedala do kraja 2005., te s Finskom koja će tu dužnost preuzeti u drugoj polovici ove godine održavati "vrlo bliske odnose", dodala je Vera Nowotny.

Novogodišnji koncert gleda svake godine stotine milijuna gledatelja diljem svijeta i on "predstavlja neprocjenjivu promidžbenu vrijednost za zemlju", ocijenio je u petak list Die Presse.

Koncert će prenositi televizijske postaje iz 60 zemalja svijeta. Prvi put će biti prikazan u niz afričkih država - Bocvani, Lesotu, Malawiju, Mozambiku, Namibiji, Swazilandu, Zambiji i Zimbabveu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙