FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte traži istragu svih Karadžića u Crnoj Gori

PODGORICA, 9. srpnja 2007. (Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla Del Ponte zatražila je u ponedjeljak od crnogorskih vlasti da inteziviraju suradnju sa sudom ocijenivši "nedopustivim" da se nedavno uhićeni srbijanski general krio u Crnoj Gori pod imenom Karadžić.
PODGORICA, 9. srpnja 2007. (Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla Del Ponte zatražila je u ponedjeljak od crnogorskih vlasti da inteziviraju suradnju sa sudom ocijenivši "nedopustivim" da se nedavno uhićeni srbijanski general krio u Crnoj Gori pod imenom Karadžić.

Haški sud već godinama traži uhićenje i izručenje političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Nakon sastanka s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, Del Ponte je u izjavi novinarima kazala da je u Podgoricu došla da bi zahvalila na dosadašnjoj suradnji, ali i razgovarala kako je poboljšati.

A poboljšati je treba poglavito "zbog činjenice da se nedavno uhićeni general srpske policije Vlastimir Đorđević duže krio u Crnoj Gori i to pod prezimenom Karadžić", kazala je Del Ponte.

"To držimo nedopustivim", kazala je Del Ponte novinarima.

"Želimo da budućom suradnjom omogućimo da se istraže svi Karadžići u Crnoj Gori, odnosno da se provede istraga o njima i da vidimo da nećemo, možda, onog pravog ovaj put uhvatiti", navela je Del Ponte.

Del Ponte je zatražila od crnogorske policije da intenzivira suradnju s policijom Srbije.

Predsjednik Vujanović je rekao da je glavna haška tužiteljica spremna surađivati s vrhovnom državnom tužiteljicom Crne Gore Vesnom Medenicom radi razmjene podatka o mogućim ratnim zločinima počinjenim na crnogorskom području, pa i u logoru Morinj.

Crnogorsko tužilaštvo zatražilo je od suda u Podgorici istragu protiv šest osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u sabirnom centru Morinj, 1991. i 1992. godine, gdje je bilo zatočeno 350 ljudi, uglavnom s dubrovačkog područja.

Medenica je najavila da će za slučaj Morinj potražiti pomoć ICTY-ja.

"Del Ponte mi je rekla da pozdravlja inicijativu našeg vrhovnog državnog tužitelja da u komunikaciji s haškim tužiteljstvom dođe do informacija neophodnih za obavljanje njezine dužnosti u smislu krivičnog gonjenja ratnih zločina", kazao je Vujanović novinarima.

Medenica je ranije najavila da će od Del Ponteove tražiti dokumentaciju koja se odnosi na moguće slučajeve ratnih zločina na teritoriju Crne Gore, a koji nisu prioritet Tribunala. To se ponajprije odnosi na slučaj logora Morinj, gdje su stradali građani Hrvatske, na slučaj Bukovica, gdje su prognani Muslimani i na slučaj Kaluđerski Laz, gdje su pobijeni Albanci sa Kosova.

Upitana ima li informacija da se Radovan Karadžić krije u manastirima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Del Ponte je odgovorila odrečno.

"Nemam informacija gdje se on nalazi. To sam ponovila i nedavno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i od tada se situacija nije promijenila", istaknula je ona.

Del Ponteova je ponovila prijedlog da haški optuženici kaznu služe u matičnim državama.

Nakon razgovora s vlastima u Srbiji i Bosni i Hercegovini i na njihovu inicijativu, glavna haška tužiteljica drži da bi to bila dobra ideja.

Upitana hoće li njezina misija u Haškom tribunalu biti neuspješna ako Karadžić i (vojni zapovjednik bosanskih Srba) Ratko Mladić ne budu u den Haagu, Del Ponte je kazala da to pitanje ne treba vezati za glavnog tužitelja Tribunala.

"Nije važna osoba koja pokriva dužnost glavnog tužitelja i to ne možemo promatrati kao njegov uspjeh ili neuspjeh. Sigurno je da će i tužitelj koji dođe poslije mene nastaviti s dosadašnjim aktivnostima, a najvažnija stvar je da Karadžić i Mladić ne ostanu nekažnjeni", zaključila je ona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙