FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte govorila pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe

ZAGREB, 28. lipnja 2007. (Hina) - Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte obratila se u četvrtak Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu na poziv njezina predsjednika Renea van der Lindena, priopćilo je tužiteljstvo Haškog suda.
ZAGREB, 28. lipnja 2007. (Hina) - Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte obratila se u četvrtak Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu na poziv njezina predsjednika Renea van der Lindena, priopćilo je tužiteljstvo Haškog suda.

Tužiteljica je u govoru spomenula neka od najznačajnijih pitanja poput suradnje s tužiteljstvom, prebacivanja predmeta i istražnih spisa nacionalnim vlastima u zemljama bivše Jugoslavije te regionalne suradnje, navodi se u priopćenju.

Tužiteljica je rekla da se suradnja Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine s tužiteljstvom općenito popravila, ističe se u priopćenju tužiteljstva. Konkretno, u vezi sa Srbijom, tužiteljica je govorila o nedavnom pozitivnom razvoju događaja i iskazanom opredjeljenju Srbije da omogući svu potrebnu pomoć za lociranje i uhićenje bjegunaca.

Glede prebacivanja spisa i predmeta te regionalne suradnje, tužiteljica je dala kratki pregled dosadašnjeg napretka, govorila o potrebi za kontinuiranim praćenjem lokalnih suđenja za ratne zločine i ključnoj ulozi OESS-a u tome.

"Praćenje tih suđenja je ključno, a OESS je najprimjereniji za obavljanje te zadaće i pružanje pomoći tim zemljama u usklađivanju njihovog sudstva i suđenja za ratne zločine sa standardima. Trenutačno se razmatra nazočnost OESS-a u Hrvatskoj. Ja sam pisala predsjedavajućem OESS-a i zatražila da se nastavi obavljanje te zadaće u Zagrebu. Vjerujem da je to i u interesu Vijeća Europe", rekla je del Ponte u govoru pred Parlamentarnom skupštinom.

Također je navela da postoji velika potreba za pojačanom suradnjom država bivše Jugoslavije u kaznenim pitanjima, što predstavlja bitan korak prema daljnjem pomirenju i izgradnji povjerenja i pravde u regiji. Tužiteljica Del Ponte je također upozorila da činjenica da neka važna pitanja, kao što je izručenje državljana i prebacivanje postupaka među državama na koje se to odnosi, još nisu riješena može dovesti do "jaza nekažnjivosti", što bi žrtvama oduzelo svaku nadu da će pravda biti zadovoljena, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙