FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 9. srpnja

ZAGREB, 8. srpnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 9. srpnja.
ZAGREB, 8. srpnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 9. srpnja.

ZAGREB - Hrvatski autoklub (HAK) predstavit će rezultate testiranja pratećih uslužnih objekata na autocestama (MSA - Motorway Service Areas) koje je proveo u sklopu Euro TEST programa. HAK je po prvi put u Hrvatskoj proveo taj program na dva domaća prateća objekta, te će objaviti rezultate njihova ocjenjivanja, međunarodnu metodologiju koja je primijenjena, te usporedbu s rezultatima sličnih objekata u Europi. Tim testiranjem HAK proširuje svoje međunarodne preventivne aktivnosti i to je nastavak na projekte EuroRAP i EuroTAP u sklopu kojega je nedavno tunel Brinje proglašen najboljim tunelom u Europi u ovoj godini (10,00 sati, prostorije HAK-a, Avenija Dubrovnik 44).

ZAGREB - Analiza financijskih rezultata poduzetnika obveznika poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, po djelatnostima pokazuje da su tri najznačajnije djelatnosti koje sudjeluju u ukupnim rezultatima poslovanja poduzetnika prerađivačka industrija, trgovina i prijevoz, skladištenje i veze. Te djelatnosti sudjeluju s više od 50 posto udjela u ukupnim rezultatima poslovanja, što je konstanta u posljednjih deset godina, objavila je Financijska agencija (FINA). U 2006. su pak te tri djelatnosti u ukupnom broju poduzetnika sudjelovale s 54,2 posto, u broju zaposlenih sa 61,7 posto, u ukupnim prihodima poduzetnika sa 70,7 posto te sa 64,6 posto u ukupnoj neto dobiti. Analiza je pokazala i kako je u posljednjim godinama zabilježena dominacija poduzetnika u trgovini u kojoj je registriran svaki treći poduzetnik.

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u lipnju ove godine porasle su za 0,4 posto u odnosu na svibanj, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj prošle godine, više za 2,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u prosjeku su porasle za 2,3 posto. Rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini bilježi se od početka ove godine - u siječnju su porasle za 0,8 posto, veljači 0,2 posto, ožujku 0,6, travnju i svibnju 0,4 posto.

ZAGREB - Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u svibnju je bio veći za 0,6 posto u usporedbi sa svibnjem prošle godine, a u odnosu na travanj veći je za 0,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Prema područjima djelatnosti, u svibnju 2007. prema svibnju prošle godine, broj zaposlenika u rudarstvu i vađenju manji je za 3,7 posto, u prerađivačkoj industriji veći je za 1,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom manji je za 2,3 posto. Proizvodnost rada u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine veća je za 7,7 posto u usporedbi s istim razdobljem 2006. godine. U rudarstvu i vađenju, proizvodnost je veća za 12,8 posto, prerađivačkoj industriji za 9,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom manja je za 5,3 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙