FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar- predstavljen pilot-projekt "Sigurnost u zajednici"

VUKOVAR,28. lipnja 2007.(Hina) - Pilot-projekt Razvojne agencije Ujedinjenih naroda (UNDP) "Sigurnost u zajednici", u čijoj provedbi sudjeluju i Ministarstvo unutarnjih poslova te gradske vlasti Vukovara, Varaždina, Bjelovara i Čakovca, predstavljen je danas u vukovarskoj gradskoj vijećnici.
VUKOVAR,28. lipnja 2007.(Hina) - Pilot-projekt Razvojne agencije Ujedinjenih naroda (UNDP) "Sigurnost u zajednici", u čijoj provedbi sudjeluju i Ministarstvo unutarnjih poslova te gradske vlasti Vukovara, Varaždina, Bjelovara i Čakovca, predstavljen je danas u vukovarskoj gradskoj vijećnici.

Po riječima koordinatorice projekta Sande Flegar, provedbom "Sigurnosti u zajednici" želi se poboljšati sigurnost i smanjiti stupanj kriminala unutar lokalnih zajednica.

Provedbu projekta UNDP će financirati s 50.000 dolara u svakom od gradova u kojima će se provoditi, napomenula je Flegar dodajući da je provedba projekta ograničena 12 mjeseci, a trebala bi početi za otprilike mjesec dana.

Pojašnjavajući "Sigurnost u zajednici" na primjeru Vukovara, koordinator projekta "Policija u zajednici" PU vukovarsko-srijemske Ivo Ivkić naveo je da će se dio četvrti Borovo naselje urediti tako da se odabrani prostor dodatno osvijetli i ozeleni, postave klupe i koševi za otpatke te urede pješčanici za djecu i igrališta za mladež.

"Program predviđa i osnivanje lokalnog vijeća za prevenciju kako bi se prepoznali različiti oblici kriminala dok su još u ranoj fazi razvoja te djelovalo na njih", naveo je Ivkić.

U sklopu priprema za početak provedbe "Sigurnosti u zajednici", početkom lipnja u Borovu naselju provedena je telefonska anketa o sigurnosti u zajednici na uzorku od 300 slučajno odabranih ispitanika, čiji su rezultati također predstavljeni novinarima.

Prema rezultatima te ankete koju je provela osječka agencija "Audeo", najveći broj ispitanika smatra da najveće sigurnosne probleme u sredini u kojoj žive predstavljaju konzumacija droge i alkohola, posjedovanje oružja, maloljetnička delikvencija te psi lutalice.

Oko 88 posto ispitanika također smatra da u Vukovaru ne postoje izrazito nesigurne četvrti, 44 posto ih svoj grad smatra sigurnijim od ostatka Hrvatske, 43,8 posto da je sigurnost podjednaka, a svega 12,2 posto da je sigurnost manja u odnosu na ostatak zemlje.

Gotovo 44 posto građana, koji su bili žrtve nečijeg nasilja, nisu nasilje prijavili policiji. Kao osnovni razlog neprijavljivanja, najveći broj naveo je postojanje okolnosti zbog kojih hvatanje počinitelja nije procijenjeno vjerojatnim. Niti jedan ispitanik nije kao razlog neprijavljivanja naveo nepovjerenje u policiju.

Također, 44,6 posto ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju, navelo je kako nikada nije vidjelo svog kontakt-policajca, dok 8,2 posto nije čak ni sigurno postoji li kontakt-policajac u četvrti u kojoj žive. Oko 34 posto vidjelo je svog kontakt-policajca, ali ga nije upoznalo, a 12,7 posto ga je i upoznalo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙