FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNDP financira razvoj Dalmatinske zagore- sporazum u Pakovom Selu

PAKOVO SELO, 27. lipnja 2007. (Hina) - U Pakovom Selu nedaleko od Drniša danas je potpisan sporazum potpore Ureda programa UN-a za razvoj (UNDP) razvoju poduzetništva, vrijedan 19 milijuna dolara, kojim će se financirati 30 odobrenih projekata.
PAKOVO SELO, 27. lipnja 2007. (Hina) - U Pakovom Selu nedaleko od Drniša danas je potpisan sporazum potpore Ureda programa UN-a za razvoj (UNDP) razvoju poduzetništva, vrijedan 19 milijuna dolara, kojim će se financirati 30 odobrenih projekata.

Riječ je o gospodarsko i socijalnom oporavku područja od posebne državne skrbi i nerazvijenih područja Hrvatske koji se provodi na području Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko-senjske županije. Prvi sporazum potpisan je s tvrtkom "Dalmati" d.o.o. poduzetnika Joška Lokasa, povratnika iz Njemačke, koji u Pakovom Selu na površini od 15 četvornih metara završava opremanje prvog tematskog etno-izletišta na tom području. Sporazum su potpisali šibensko-kninski župan Goran Pauk, Alessandro Fracassetti, zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj i poduzetnik Lokas.

Potpisivanju je bila nazočna i nizozemska veleposlanica Nienke Trooster budući da je Nizozemska uz Norvešku najveći donator sredstava UNDP-a. U 30-ak novih projekata pristiglih iz ovih triju županija nizozemska i norveška vlada, u suradnji s Programom UN -a za razvoj, uložit će više od milijun američkih dolara, namijenjenih projektima zapošljavanje i poduzetništva na područjima posebne državne skrbi i nerazvijenim područjima Like i dalmatinskog zaleđa.

Jedan je od ciljeva UNDP programa otvoriti nova radna mjesta i dodatne prihode za lokalno stanovništvo. Program je usmjeren na jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, posebice u području poljoprivrede i turizma. Glavni donatori su nizozemska i norveška vlada, donirana sredstva, koja iznose više od milijun dolara, bit će usmjerena u obnovu komunalne infrastrukture, socijalne usluge i regionalni razvoj, a od toga će 700.000 američkih dolara biti izdvojeno isključivo za razvoj lokalnog poduzetništva, kazao je Alessandro Fracassetti, zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj.

Izgradnja etno-eko centra u Pakovom Selu simbolično označava početak realizacije projekata iz Master plana razvoja turizma Šibensko-kninske županije, kojima se želi potaknuti i razvoj ruralnog turizma u šibenskom zaleđu, rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je najavio daljnju potporu Županije projektima koji promiču ruralni turizam.

Projekt etno-eko centra u Pakovom Selu prepoznat je kao projekt koji će od Dalmatinske zagore stvoriti proizvod koji može pronaći svoje mjesto na turističkoj karti Hrvatske i kao takav uspješno konkurirati obalnom pojasu, rekao je zahvaljujući na podršci Joško Lokas, direktor tvrtke "Dalmati".

Namjera je posjetitelje jednodnevnim izletom vratiti u prošlost i prikazati kako se nekad živjelo na tom prostoru. U sklopu etno-sela je i guvno, muzejski prostor te amfiteatar u kojemu nastupaju kulturno-umjetnička društva s izvornim dalmatinskim folklorom. U etno-selu zaposleno je 20-ak ljudi.

Izaslanstvo, predvođeno veleposlanicom Trooster, posjetilo je i Udrugu proizvođača maslinova ulja u Skradinu te vinare i vinogradare koji su prošli edukaciju uz pomoć UNDP-a i dobili certifikat iz vinarstva i podrumarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙