FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bol: sastanak o uporabi predpristupnih i strukturnih fondova EU-a

BOL,26. lipnja 2007.(Hina) - U Bolu na Braču održan je danas radni sastanak Komisije za vanjske odnose i decentraliziranu suradnju Komisije regija Europske unije - Radne skupine za Hrvatsku s temom "Od predpristupnih do strukturnih fondova - korištenje potpore EU kroz pristupanje".
BOL,26. lipnja 2007.(Hina) - U Bolu na Braču održan je danas radni sastanak Komisije za vanjske odnose i decentraliziranu suradnju Komisije regija Europske unije - Radne skupine za Hrvatsku s temom "Od predpristupnih do strukturnih fondova - korištenje potpore EU kroz pristupanje".

Predsjedatelj Radne skupine za Hrvatsku Isidoro Gottardo, otvarajući sastanak koji je organizirala Splitsko-dalmatinska županija, ocijenio je kako je Hrvatska znatno napredovala u pregovorima o pristupu EU, o čemu, kazao je, najbolje govori preporuka voditelja Izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta da se pregovori nastavljaju i o drugim poglavljima.

Gottardo se pridružio i nedavnim čestitkama izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku, Hansa Swobode, koji je u svom izvješću istaknuo bitan napredak u reformi javne, lokalne uprave i samouprave te u borbi s korupcijom donošenjem i izmjenama važnih zakona.

Bitno je da Hrvatska na tom putu ispravno iskorištava predtpristupne fondove, rekao je Gottardo, istaknuvši kako cijeni napore hrvatske Vlade koja predano provodi sve mjere i zadaće na putu k EU.

Dodao je i kako je vrlo važno da hrvatsko zakonodavstvo u potpunosti bude usklađeno sa zakonima EU-a o zaštiti okoliša i pristupu javnim informacijama glede tog pitanja te da poštuje Protokol iz Kyota.

Poštivanje prava manjina i njihova integracija u društvo te suradnja s Haaškim sudom bitni su za Hrvatsku na putu prema EU, rekao je Gottardo, ustvrdivši kako predstavnici EU-a nisu došli da bi dijelili lekcije, već da bi pomogli i osigurali da pristup Hrvatske EU završi na dobar način.

Izvjestitelj za pristupno razdoblje 2006. i 2007. Antii Liikkanen ocijenio je kako je današnji sastanak održan u pravo vrijeme, netom što su se predsjednici država i vlada zemalja članica EU-a dogovorili i pronašli rješenje koje omogućuje širenje EU-a.

"Možda je rezultat i manji od očekivana, ali kako su neki željeli da Europa stane, važno je da se to nije dogodilo", rekao je Liikkanen. Dodao je kako to za Hrvatsku znači da će postati iduća članica EU-a pa mora pojačati sudjelovanje u predpristupnim fondovima.

Sandro Ciganović, izaslanik Vincenta Degerta koji je, kao i hrvatski ministar Božidar Kalmeta, bio spriječen nazočiti današnjem sastanku, kazao je da hrvatski bruto domaći proizvod doseže polovicu onog u zemljama EU-a te da će "nam trebati još puno godina da dosegnemo europsku razinu".

No naglasio je da će to biti olakšano strukturnim i kohezijskim fondovima kojima će se Hrvatska moći koristiti kad postane punopravnom članicom EU-a, jer će tada iz njih na godinu dobivati milijardu do milijardu i pol eura, te će imati pristup i drugim novčanim izvorima iz fondova za poljoprivredni razvoj i drugih programa, rekao je Ciganović.

Hrvatska je do sada (od 2000. do 2006.) iz predpristupnih fondova EU-a iskoristila više od pola milijarde eura, navodi se u izvješćima s današnjeg skupa.

Državni tajnik za razvoj u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdravko Livaković kazao je kako je do sada puno novca iz fondova uloženo u razvoj slabije razvijenih krajeva, no smatra kako to još nije dostatno da bi se zaustavilo raslojavanje hrvatskih područja.

Hrvatska država treba stvoriti okvir za ravnomjerniji razvoj, no konkretne projekte za dobivanje novca iz fondova trebaju predlagati lokalne vlasti kako bi svi hrvatski krajevi bili podjednako spremni za prednosti koje nudi članstvo u EU, kazao je Livaković.

Domaćin današnjeg skupa na Bolu splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader istaknuo je kako je bit ovakvih sastanaka uspostava kontakata i suradnje te razmjena iskustava, što je naročito važno za slabije razvijene gradove i općine koji mogu naučiti kako lakše doći do novca iz predpristupnih fondova za svoje razvojne projekte.

U radu skupa sudjelovao je i istarski župan Ivan Jakovčić koji je prenio iskustva svoje županije kojoj je za 34 projekta iz predpristupnih fondova odobreno oko tri milijuna eura

Na skupu su nazočili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te dubrovačka i šibenska gradonačelnica Dubravka Šuica i Neda Klarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙