FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 1. srpnja naknada za obnovljive izvore energije

ZAGREB, 26. lipnja 2007. (Hina) - Od 1. srpnja ove godine kupci električne energije plaćat će 0,89 lipa po kilovatsatu (kWh) struje, kao naknadu za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije te će računi kućanstvima biti viši za prosječnih 2,6 kuna, odnosno oko 3 kune s PDV-om.
ZAGREB, 26. lipnja 2007. (Hina) - Od 1. srpnja ove godine kupci električne energije plaćat će 0,89 lipa po kilovatsatu (kWh) struje, kao naknadu za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije te će računi kućanstvima biti viši za prosječnih 2,6 kuna, odnosno oko 3 kune s PDV-om.

Kazao je to pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i rudarstvo Željko Tomšić na današnjem susretu s novinarima najavljujući podzakonske dokumenta iz područja korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije koji stupaju na snagu 1. srpnja.

Istaknuo je kako su ankete pokazale da je velika većina ljudi, njih oko 75 do 80 posto, spremna izdvojiti za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Procjenjuje se da će se u ovoj godini od kućanstava od naknada za poticanje obnovljivih izvora energije prikupiti oko 28 milijuna kuna. Ukupno se pak u ovoj godini, odnosno u preostalih šest mjeseci, prihod od naknada koje su namijenjene za poticanje izgradnje obnovljivih izvora energije procjenjuje na 66 milijuna kuna, kazao je Tomšić.

Ta sredstva nisu beznačajna i stoga je važna uloga HROTE-a (Hrvatski operater tržišta energije) koji će ta sredstva doznačivati povlaštenim proizvođačima, odnosno sredstva od naknade koristit će se za plaćanje dijela poticajne cijena povlaštenim proizvođačima, pojasnio je.

Tomšić je istaknuo kako će svi kupci iz kategorije poduzetništva s računima za struju za srpanj vidjeti izdvajanje za obnovljive izvore energije, dok će domaćinstva to vidjeti prvo kroz akontaciju te na obračunu za struju.

Do 2010. godine očekuje se da će 5,8 posto proizvodnje električne energije biti iz obnovljivih izvora energije, osim velikih hidroelektrana, jer se hidroelektrne preko 10 megavata ne nalaze u sustavu potpora. Trenutačno taj udio, prema energetskim podacima, iznosi 0,8 posto.

Od 1. srpnja nešto više od 200 tisuća kupaca iz kategorije poduzetnika imat će pravo izabrati opskrbljivača električne energije.

Bez obzira na te promjene, pojasnio je Tomšić, cijena električne energije ove se godine neće mijenjati.

Dodao je kako je cijena danas i dalje niska u odnosu na zapadnu Europu te ne vjeruje da će se pojaviti opskrbljivač koji bi ponudio nižu cijenu kupcima u kategoriji srednjih poduzeća.

Velika poduzeća već tri godine imaju mogućnost birati svog opskrbljivača, jer nije to samo pitanje cijene već i rizika, ističući kako je danas najmanje riskantno imati ugovor s HEP-om.

Potpuno otvaranje tržišta, najavio je Tomšić, slijedi za godinu dana - 1. srpnja 2008. kada će mogućnost da biraju od koga će kupovati struju imati i oko dva milijuna kućanstava.

Za sada na hrvatskom tržištu djeluju dva opskrbljivača koja imaju dozvolu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) - HEP, odnosno HEP-ova tvrtka kćer HEP Opskrba i tvrtka Korlea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙