FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana akademija u povodu dva blagdana u Rijeci

RIJEKA,21. lipnja 2007.(Hina) - Svečana akademija povodom Dana državnosti i Dana antifašističke borbe održana je danas u Rijeci u organizaciji Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.
RIJEKA,21. lipnja 2007.(Hina) - Svečana akademija povodom Dana državnosti i Dana antifašističke borbe održana je danas u Rijeci u organizaciji Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naveo je da Hrvatska danas s ponosom ističe i slavi svoju antifašističku prošlost kazavši da je u Hrvatskoj djelovao jedan od najbrojnijih pokreta otpora tada u svijetu.

Komadina je kazao da se hrvatski antifašistički pokret ne smije relativizirati, umanjivati ili obezvrjeđivati kao i da je neprihvatljivo bilo kakvo iskrivljavanje povijesne istine o fašizmu i antifašizmu na tlu Hrvatske. Primorsko-goranski župan ustvrdio je da su hrvatski antifašisti uspostavili današnje granice Hrvatske kojima su temelji u ZAVNOH-u.

Govoreći o sadašnjem stanju u zemlji, Komadina je naveo da u postupku približavanja EU, ta unija mora biti sredstvo boljeg života građana, a ne isključivi cilj državne politike.

Ulazak inozemnog kapitala treba biti praćen strateškim očekivanjima države, hrvatskih regija i lokalnih samouprava, rekao je te dodao da je u većini slučajeva ulaska stranog kapitala u Hrvatsku jasan interes investitora, ali ne i koji je interes Hrvatske u tome.

Kako je ocijenio Komadina, ne bilježi se veća zaposlenost, porast životnog standarda, bolja zaštita okoliša niti smanjenje dugova.

Ustvrdio je da je državna provedbena politika često nekonzistentna, netransparentna, nepredvidljiva i neočekivana, dnevnopolitički naglašena i prevrtljiva, u njoj je, po njemu, previše prostora za istaknute pojedince kada se dijele zasluge, a premalo kada treba preuzeti odgovornost za neuspjehe.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da se svakim novim uspjehom Rijeke i Hrvatske upućuje zahvala žrtvama antifašističke borbe kao i Domovinskog rata, koji su postavili temelje sadašnje države i grada.

Nabrojio je veće projekte koji su u realizaciji ili se pripremaju u Rijeci, ali i izrazio nezadovoljstvo što se, kako je rekao, u tome nerijetko ne nailazi na potporu države.

Spomenuo je neizvjestan početak gradnje drugog traka riječke zaobilaznice i kašnjenje u izgradnji ceste D-404 na istočnom izlazu iz grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙