FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Dani sv. Vida od 13. do 16. lipnja

RIJEKA,11. lipnja 2007.(Hina) - Program Dana sv. Vida, odnosno Dana zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke od 13. do 16. lipnja, najavljen je danas na konferenciji za novinare u katedrali sv. Vida.
RIJEKA,11. lipnja 2007.(Hina) - Program Dana sv. Vida, odnosno Dana zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke od 13. do 16. lipnja, najavljen je danas na konferenciji za novinare u katedrali sv. Vida.

Dane sv. Vida, u tijeku kojih će biti održan bogat duhovni, kulturni, glazbeni i športski program, najavili su predstavnici gradske uprave i Riječke nadbiskupije.

Zastava sv. Vida bit će iznesena pred riječku prvostolnicu, katedralu sv. Vida na Trgu Grivica 13. lipnja. Isti će dan početi trodnevna duhovna priprava za blagdan sv. Vida, a Orkestar HNK "Ivana pl. Zajca" održat će koncert.

Znanstveni skup o povijesti Rijeke najavljen je za 14. lipnja u Gradskoj vijećnici, a isti će dan biti održana i svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će zaslužnim građanima biti uručena javna priznanja.

Predstavnici Lučke kapetanije i gradske uprave položit će 15. lipnja vijence u more, a isti će dan biti predstavljeno obnovljeno izdanje knjige prof. Radmile Matejčić "Kako čitati grad".

Ove godine blagdan sv. Vida "pada" na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, pa se njegova liturgijska proslava pomiče za jedan dan, odnosno na subotu, 16. lipnja.

Tada će u središtu Rijeke biti održana svečana procesija, a središnje misno slavlje predvodit će biskup krčki msgr. Valter Župan, zajedno s riječkim nadbiskupom msgr. Ivanom Devčićem i drugim biskupima.

Sv. Vid se rodio u mjestu Mazzari del Valli na Siciliji, a pretpostavlja se da je, kao progonjeni kršćanin, bio mučen za vladavine cara Dioklecijana.

Kult sv. Vida počeo se širiti oko 600. godine kad je o njegovu životu i mučeništvu bila sastavljena prva legenda i kad je njemu u čast bila sagrađena prva rimska crkva.

U slavenskim krajevima sv. Vid bio je zaštitnik očiju, odnosno ljudskog vida, a ikonografija ga prikazuje kao mladića s palmom, u kotlu, katkad s gavranom i lavom.

Sv. Vid je motiv najstarijega riječkog gradskog grba i zaštitnik grada Rijeke, koja se u srednjem vijeku nazivala "Rika svetoga Vida" ili "Terra Fluminis sancti Viti".

(Hina) xhsup yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙