FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Olmert podržali Abbasa i plestinsku državu

WASHINGTON,19. lipnja 2007.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i izraelski premijer Ehud Olmert u utorak su u Bijeloj kući izrazili potporu palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu i novoj Fatahovoj vladi te naznačili mogućnost nastavka mirovnih pregovora.
WASHINGTON,19. lipnja 2007.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i izraelski premijer Ehud Olmert u utorak su u Bijeloj kući izrazili potporu palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu i novoj Fatahovoj vladi te naznačili mogućnost nastavka mirovnih pregovora.

"Naša je nada da će predsjednik Abbas i premijer (Salam) Fayyad biti ojačani do te mjere da mogu povesti Palestince u drukčijem smjeru", kazao je Bush na početku sastanka s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

"Ja ću poduzeti sve napore za suradnju s njim", kazao je Bush, ističući da je "Abu Mazen (Abbas) predsjednik svih Palestinaca i glas umjerenosti", nasuprot ekstremista u Gazi.

Jačanje umjerenih snaga među Palestincima od životnog je interesa za Izrael, rekao je Olmert.

Bush je ponovno naglasio viziju dviju država, Izraela i Palestine, koje žive u miru, a Olmert je izrazio spremnost za "pregovore o stvaranju palestinske države".

"Mi dijelimo zajedničku viziju dviju država koje žive jedna uz drugu u miru", kazao je Bush.

"Stvaranje palestinske države je konačni cilj. Mi ćemo pripremiti temelje koji će, nadam se uskoro, omogućiti početak ozbiljnih pregovora o stvaranje palestinske države", rekao je izraelski premijer.

Uvjeti za takav razvoj, po njegovim su riječima, nastavak borbe protiv terorista i ekstremista te stvaranje "vjerodostojnije palestinske administracije".

Olmert je osudio zločine nad civilima koje je počinio Hamas u Pojasu Gaze, kad ju je zauzeo prošloga tjedna, te naglasio da Izrael neće zanemariti humanitarne potrebe palestinskog stanovništva u Gazi.

Bush i Olmert sastali su se nakon Hamasovog prevrata u Gazi, nakon kojeg predsjednik Abbas i njemu lojalne snage sigurnosti Fataha kontroliraju samo Zapadnu obalu.

SAD i EU su u ponedjeljak ukinule gospodarske i diplomatske sankcije koje su uvedene prema Palestincima nakon Hamasove pobjede na izborima 2006.

Državna tajnica Condoleezza Rice, koja u utorak informira Kongres o odluci administracije da pomogne uzdrmanom predsjedniku Abbasu i novoj vladi premijera Fayyada, kazala je da "SAD želi surađivati s tom vladom i podržati njezine napore da ojača vladavinu prava i osigura bolji život Palestincima".

Rice je najavila da će 86 milijuna dolara namijenjenih jačanju snaga sigurnosti Fataha u borbi protiv Hamasa sada, uz odobrenje Kongresa, biti preusmjereno za najvažnije potrebe nove palestinske vlade. Dodatnih 40 milijuna dolara bit će donirano UNHCR-u koji skrbi o palestinskim izbjeglicama u Gazi.

Rice ja osudila nastojanja Hamasa da dovede do podjele među Palestincima, ističući da je stajalište SAD-a da postoji jedan palestinski narod te da treba postojati jedna palestinska država.

Novi potezi administracije izazvali su kritike demokrata u Kongresu i političkih analitičara.

"To je prekasno i 100 milijuna dolara premalo. Da smo pomagali Abbasu i napravili ga muslimanskim Djeda Mrazom u arapskom svijetu, oni ne bi izgubili posljednje izbore, a Hamas bi se povukao u pustinju", ustvrdio je demokratski kongresnik Gary Ackerman, predsjednik pododbora Predstavničkog doma za Bliski istok.

Robert Malley, direktor programa Međunarodne krizne skupine (ICG) za Bliski istok i Aaron David Miller, stručnjak za Bliski istok Centra Woodrow Willson u utorak pišu u The Washington Postu da je "Busheva administracija nakon prihvaćanja iluzije da može pomoći da se izolira i porazi Hamas, sada opasno blizu prihvaćanja druge iluzije - Gaza je mrtva, živjela Zapadna obala".

"Naplaviti Zapadnu obalu novcem, ojačati Fatahove snage sigurnosti i stvoriti osmišljeni mirovni proces. Palestinski narod, privučen obnovom na Zapadnoj obali i odbijen noćnom morom osiromašene Gaze, okupit će se oko pragmatičnijih Palestinaca. No ta teorija je nekoliko godina zakašnjela i više koraka udaljena od realnosti", pišu Malley i Miller.

Oni ističu da je administracija propustila priliku da 2005. ojača Abbasa, te da je sankcijama nakon pobjede Hamasa pomogla ojačati radikalne snage, oslabiti palestinske institucije, potkopati vjeru u demokraciju i unazaditi mirovni proces.

i novoj Fatahovoj vladi,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙