FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pocar i Del Ponte pred Vijećem sigurnosti UN-a (šire)

WASHINGTON, 18. lipnja 2007.(Hina) - Predsjednik Haškog suda (ICTY) Fausto Pocar i glavna tužiteljica Carla del Ponte, ohrabreni nedavnim uhićenjima dvojice haških optuženika, u ponedjeljak su pred Vijećem sigurnosti UN-a apelirali na međunarodnu zajednicu da učini dodatne napore kako bi se pravdi privela preostala četiri bjegunca - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin.
WASHINGTON, 18. lipnja 2007.(Hina) - Predsjednik Haškog suda (ICTY) Fausto Pocar i glavna tužiteljica Carla del Ponte, ohrabreni nedavnim uhićenjima dvojice haških optuženika, u ponedjeljak su pred Vijećem sigurnosti UN-a apelirali na međunarodnu zajednicu da učini dodatne napore kako bi se pravdi privela preostala četiri bjegunca - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin.

Podnoseći redovito polugodišnje izvješće o radu ICTY-a, Pocar je izrazio zadovoljstvo uhićenjima srpskih generala Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića, te naglasio kako se međunarodna zajednica "sada ne smije kolebati da bi preostala četiri bjegunca visokog ranga, Karadžića, Mladića, Župljanina i Hadžića privela pravdi".

Pozvao je Vijeće sigurnosti da pošalje tim bjeguncima "snažnu poruku kako neće izbjeći međunarodnoj pravdi i da njihova suđenja neće ovisiti o datumima strategije dovršetka rada ICTY-a" do 2010.

Carla del Ponte je naglasila kako je činjenica da su Karadžić i Mladić još uvijek na slobodi "trajna mrlja" u radu ICTY-a te kazala kako su svi bjegunci "u Srbiji ili u dosegu Srbije".

Istaknula je kako nastavak nekažnjivosti Karadžića i Mladića duboko potkopava napore da žrtve dobiju pravdu i kredibilitet ICTY-a, te pozvala Vijeće sigurnosti, regionalne organizacije i države da zajednički utiču na njihovo izručenje.

Del Ponte je, također, izrazila nadu da odluka Vijeća sigurnosti o budućem statusu Kosova i trenutak objavljivanja te odluke, "neće potkopati napore da se uhite lokalni bjegunci".

U svom posljednjem obraćanju Vijeću sigurnosti (UN), uoči odlaska s dužnosti u rujnu, ocijenila kako je suradnja Hrvatske s Tužiteljstvom "općenito zadovoljavajuća" te preporučila da OESS nastavi pratiti suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj.

"Razina suradnje Hrvatske je bilo općenito zadovoljavajuća. Trenutačno je moj ured s hrvatskim vlastima uspio riješiti određene probleme s kojima smo se sreli u pripremama za suđenje Anti Gotovini i suoptuženima", rekla je Del Ponte.

Del Ponte je također kazala kako "se nada da će predanost hrvatske Vlade da djelotvorno riješi svako pitanje, koje se pojavi u toj suradnji tijekom predraspravne i raspravne faze, biti nesumnjivo potvrđena u budućnosti".

Naglasila je potrebu da OESS nastavi pratiti suđenja za ratne zločine pred nacionalnim pravosuđima "jer je iskušenje sadašnjih vlada da se upliću u te postupke vrlo prisutno".

Istaknula je kako međunarodno praćenje svih domaćih suđenja za ratne zločine ostaje imperativ, te posebno da OESS treba nastaviti pratiti procese u Hrvatskoj, jer se o tome u Hrvatskoj vodila rasprava.

"Budući da je pitanje o tome treba li OESS nastaviti s praćenjem suđenjs u Hrvatskoj bilo raspravljano, preporučam da OESS nastavi te aktivnosti u Zagrebu", naglasila je Del Ponte.

Tužiteljica je uvrdila kako, s obzirom na posljednja uhićenja, postoji "opći napredak u suradnji Srbije" i predanost da se ta suradnja nastavi, što potvrđuje i predaja traženih dokumenata u posljednje vrijeme.

U svom je oproštajnom nastupu pred Vijećem sigurnosti Del Ponte naglasila neke od glavnih postignuća ICTY-a i upozorila na izazove koji stoje pred sudom i međunarodnim pravosuđem u cjelini. Istaknula je da je tijekom njezina dva mandata uhićen 91 optuženik, da je u prvom stupnju osuđeno 59 osoba, a za 37 osuđenih presude su potvrđene pred Žalbenim vijećem.

Rekla je kako samo 11 predmeta još čeka suđenje, te kako se njihov početak očekuje tijekom iduće godine. Također je odala priznanje sucima, tužiteljima i tajništvu ICTY-a za izuzetne rezultate i veliki doprinos razvoju i praksi međunarodnog kaznenog prava i izvršenju pravde prema žrtvama zločina u bivšoj Jugoslaviji.

Predsjednik ICTY-a Fausto Pocar u svom je izvješću Vijeću sigurnosti izrazio nadu da će se suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, koje je danas počelo pred Županijskim sudom u Zagrebu, "nakon određenih odgoda početka, odvijati brzo".

On je istaknuo kako bi u slučaju uhićenje preostala četiri bjegunca, prvostupanjska suđenja vjerojatno mogla završiti do kraja 2009. a žalbeni postupci do kraja 2010., ili nešto dulje jer je trajanje žalbenog postupka oko dvije godine.

Istaknuo je kako je proteklih šest mjeseci od posljednjeg izvješća "najproduktivnije razdoblje u povijesti suda" sa šest suđenja koja se simultano odvijaju u tri haške sudnice, što je trenutačno povećano na rekordnih sedam istodobnih suđenja.

I Pocar i Del Ponte istaknuli su provedbu niza statutarnih izmjena u radu ICTY-a, koje su pridonijele da se postigne sadašnja učinkovitost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙