FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ispravak vijesti HNA2960 "Počeo 4. kongres Hrvatskoga..."

ZAGREB, 15. lipnja 2007. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA2960 "Počeo 4. kongres Hrvatskoga žrtvoslovnog društva" u predzadnjoj rečenici upišu točno ime M i r j a n Damaška.
ZAGREB, 15. lipnja 2007. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA2960 "Počeo 4. kongres Hrvatskoga žrtvoslovnog društva" u predzadnjoj rečenici upišu točno ime M i r j a n Damaška.

Objavljujemo ispravljenu vijest:

POČEO 4. KONGRES HRVATSKOGA ŽRTVOSLOVNOG DRUŠTVA

Četvrti žrtvoslovni kongres Hrvatskoga žrtvoslovnog društva (HŽD), koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Svjetskog žrtvoslovnog društva Johna Dusica, danas je u Zagrebu otvorio papinski nuncij Francisco-Javier Lozano koji je sudionike pozvao na evanđeoske vrijednosti.

U uvodnom izlaganju predsjednik HŽD-a Zvonimir Šeparović istaknuo je kako će se na trodnevnu kongresu raspravljati o žrtvama u ratu i miru. Ocijenio je kako položaj mnogih invalida iz Domovinskoga rata svjedoči kako rat, samo u drugom obliku, još traje.

"Zbog rata (protiv Hrvatske) u Haagu, gdje se progoni hrvatska država, već smo protiv Carle del Ponte podignuli tužbu pred Vijećem sigurnosti UN-a", rekao je, dodavši kako će HŽD podignuti i tužbu "za zločinački pothvat koji vodi Carla del Ponte protiv Hrvatske".

Izvijestio je kako će se govoriti o 13 tisuća hrvatskih ratnih žrtava, o 700 tisuća prognanih, 430 ubijene djece u ratu te o još 1131 osobi koje se vode kao nestale.

Raspravljat će se i o žrtvama ubijene nerođene djece, koja su, kako je rekao, danas najbrojnije žrtve u svijetu.

Šeparović je najavljeno okupljanje homoseksualaca u Zagrebu ocijenio kao sramotu, kojom se kvari mladež i sramoti vlastita sredina.

Ustvrdio je da HTV promiče nasilje i širi izopačenu sliku o Domovinskom ratu, a ujedno veliča antifašističku borbu.

Povjesničar Josip Jurčević ocijenio je kako se, kad su u pitanju hrvatske žrtve, ne može praviti razlika između žrtava u ratu i nakon njega. "Bleiburg je simbol svih hrvatskih poratnih žrtava", dodao je.

Kongresu se u ime Hrvatskoga generalskog zbora obratio i umirovljeni general Marinko Krešić, koji je, podsjetivši kako sljedeći tjedan u Zagrebu počinje suđenje dvojici hrvatskih generala Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, ocijenio kako "i u hrvatskoj imamo Haag".

Predsjednik Hrvatskoga društva političkih zatvorenika (žrtava komunizma) Marko Veselica podsjetio je na 150 tisuća hrvatskih zatvorenika iz Hrvatske i BiH koji su, kako je rekao, robovali po komunističkim logorima.

Posebna priznanja HDŽ-a uručena su pravniku i profesoru američkoga sveučilišta Yale Mirjanu Damaški i majci Kati Šoljić.

Sutrašnji dan kongresa bit će posvećen žrtvoslovnim knjigama, a u nedjelju sudionici će posjetiti Škabrnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙