FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 14. lipnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Ministri obrane zemalja članica NATO-a u četvratak započinju dvodnevni sastanak u Bruxellesu u okviru kojeg će se sastati i s kolegama iz partnerskih zemalja, među kojima je i Hrvatska. Na sastanku Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC), koje okuplja članice NATO-a i članice Partnerstva za mir, hrvatsko izaslanstvo predvodi ministar obrane Berislav Rončević. Prvi dan sastanka u četvrtak popodne, ministar Rončević trebao bi održati izlaganje o napretku Hrvatske prema NATO-u i sudjelovanju u misijima koje predvodi NATO. U petak će ministar Rončević sudjelovati na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) i država koje sudjeluju u misiji ISAF u Afganistanu, a koje nisu članice Saveza. Ministri obrane 26 zemalja članica započet će sastanak raspravom o američkim planovima razmještanja proturaketnog štita u Europi, čemu se protivi Rusija te o misijama u Afganistanu i na Kosovu.

ZAGREB - Hrvatska nastavlja proces reformi kako bi dosegla standarde Europske unije i postala njezina članica, no njezini napori većinom daju spore rezultate, ocjenjuje neovisna organizacija Freedom House donoseći u četvrtak godišnje ocjene demokracije u tranzicijskim zemljama. Razina demokracije u Hrvatskoj ove je godine dobila srednju ocjenu 3,75, a što je lagano pogoršanje u odnosu na lanjskih 3,71, piše u izvješću te nevladine organizacije za promicanje građanskih sloboda iz SAD-a. Najviša ocjena na ljestvici je sedam. "Hrvatska nastavlja proces reformi kako bi dosegla standarde EU-a i pristupila njezinim institucijama, no većina njezinih napora dala je spore rezultate dok se ta zemlja nastavlja boriti s ostavštinom iz doba rata", kaže se. "Kontinuirana koncentracija i komercijalizacija poglavito tiskanih medija oslabila je cjelokupnu razinu medijskog profesionalizma i istraživačkog novinarstva. Skandal oko imenovanja nove ravnateljice državne novinske agencije Hine pokazao je da se nastavlja utjecaj vlade i politike na medije", stoji u izvješću Freedom Housea.

ZAGREB/GAZA - Međupalestinski sukobi između pripadnika islamističkog pokreta Hamasa i svjetovnog Fataha palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa za kontrolu nad pojasom Gaze pojačali su se u četvrtak, a najsnažnije borbe vode se za teško utvrđeni sigurnosni kompleks u gradu Gazi koji je na udaru minobacačke vatre Hamasa, javljaju agencije. Prema izjavama lokalnog stanovništva čini se da Hamas pod nadzorom ima velike dijelove pojasa Gaze i da pojačava stisak opsadom i bombardiranjem nekoliko Fatahovih utvrđenih baza, od kojih bi možebitni pad kompleksa Preventivne sigurnosti bio težak udarac snagama Fataha. Dugotrajne napetosti dviju suprotstavljenih palestinskih frakcija u subotu su prerasle u otvoreni sukob i u pet dana najkrvavijih borbi otkako je Hamas početkom prošle godine pobijedio na parlamentarnim izborima poginulo je više od 80 ljudi, među kojima i civili, uključujući djecu.

ZAGREB - Irska stranka Zelenih odlučila je podržati koalicijski sporazum i prvi put ući u vladu, što jamči dosadašnjem premijeru Bertieju Ahernu i treći mandat. "Prijatelji, nikad nisam bio ponosniji. Danas je dan kad je hrabrost pobijedila oprez, a velika promjena pobijedila status quo", rekao je u srijedu navečer nakon glasovanja Trevor Sargent, predsjednik zelenih koji će sada odstupiti. Zeleni su dali 441 glas za, a 67 protiv ulaska u Ahernovu vladu kojom dominira njegova centristička stranka Fianna Fail. Nakon 24. svibnja i izbora na kojima je Fianna Fail dobila 78 mjesta od 166 u donjem domu irskoga parlamenta Dailu, ta je stranka trebala nove koalicijske partnere jer su dotadašnji saveznici Progresivni demokrati pretrpjeli izborni poraz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙