FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. lipnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 2. lipnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je kako su nedavni pregovori o reformama u Bosni i Hercegovini vođeni bez hrvatskih političara zapravo predstavljali ignoriranje postojanje i potreba hrvatskog naroda u toj zemlji. "Međunarodna zajednica napravila je vrlo čudan, krivi potez, tražeći dogovor s dva naroda, a ignorirajući treći postojeći narod koji je politički jednakopravan u ovoj zemlji", kazao je kardinal Puljić u intervjuu kojeg je u subotu objavio "Dnevni avaz". Kardinal je tom izjavom komentirao nedavne pregovore koji su uz posredovanje američke administracije vođeni između člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika.

ZAGREB - Austrijski dnevnik Kurier objavio je u petak da su Sjedinjene Američke Države oružjem iz Bosne i Hercegovine, koje je prema UN-u i EU trebalo biti uništeno, naoružale sigurnosne snage u Iraku i Afganistanu. "Dolar je pobijedio nad moralom - odgovorni iz UN-a i EU u Bosni nisu uspjeli spriječiti američka privatna poduzeća da pod visokim službenim nadzorom jednog austrijskog časnika pri EUFOR-u velike količine ratnog materijala prebace u Irak i Afganistan, kako bi tamo naoružali sigurnosne snage", tvrdi list. U Iraku se nalazi oko 20 milijuna komada automatskog oružja, ali vlaga i pijesak uništavaju naoružanje, a i strijeljivo je zastarjelo. Stoga je Pentagon zaključio da se tim starim željezom ne mogu opremiti sigurnosne snage u Iraku, pa su u potragu za uporabljivim oružjem odaslana privatna poduzeća koja su oružje našla u Bosni", piše list.

PODGORICA - Milan Roćen, šef crnogorske diplomacije izjavio je, kako u subotu prenose podgorički mediji, da pitanje o konačnom statusu Prevlake još nije riješeno, ali da sve to ne opterećuje vrlo dobre odnose Hrvatske i Crne Gore. Odgovarajući na pitanja zastupnika u crnogorskom parlamentu, Roćen je podsjetio da je pitanje Prevlake regulirano privremenim sporazumom koji se uspješno primjenjuje u obostranom interesu. "Obje strane su svjesne da je riječ o privremenom sporazumu i kada se to pitanje spominje onda je to u dobrom duhu, uz puno uzajamno razumijevanje da na liniji dobre prakse u njegovoj primjeni treba težiti trajnom rješenju", rekao je Roćen.

ZAGREB - Posmrtni ostaci triju beba pronađeni su u podrumu jedne kuće u austrijskom gradu Innsbrucku koja se obnavlja, objavio je u subotu austrijski dnevnik Kurier u svojem elektronskom izdanju. Policija je rekla kako su ostatke dviju beba u petak pronašli radnici koji su kopali u podrumu kuće u kojoj živi nekoliko obitelji, dok je ostatke treće pronašla policija tijekom istrage. Zasad se ne zna kad su bebe umrle, a uskoro će se nad njima obaviti obdukcija. Otkriće posmrtnih ostataka u Innsbrucku podsjetilo je na sličan jezovit slučaj iz Graza 2005. godine kad su u jednoj kući pronađena mrtva tijela četvero novorođenčadi, dva u zamrzivaču, a dva u kantama, zalivena cementom. Ubojstvo djece priznala je njihova majka koja služi dugogodišnju zatvorsku kaznu.

ROSTOCK - Njemačka policija priprema se za masovni protuglobalizacijski skup u Rostocku na kojem se, uoči početka summita G8 idućeg tjedna u obližnjem turističkom središtu Heiligendammu, očekuje i do 100 tisuća prosvjednika iz Njemačke i inozemstva. Policija strahuje da su se među sudionike skupa koji se održava pod sloganom "Drugi je svijet moguć" ubacili pripadnici ekstremističkih skupina sklonih nasilju, ali je stanje u tom lučkom gradu na sjeveru zemlje zasad mirno. Sva događanja oko skupa, uključujući i nadzor šatorskih naselja na rubnim dijelovima grada te kretanje od njih do središnjeg okupljališta za prosvjed, pratit će oko 13 tisuća policajaca u odorama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙