FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. lipnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 8. lipnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BASRA - Četrnaest osoba je ubijeno i 30 ranjeno u petak u dva atentata automobilima-bombama u razmaku od nekoliko minuta u mjestu Al-Qurnah blizu Basre, na jugu Iraka, objavili su policijski i medicinski izvori. Dvije eksplozije, minibusa na kolodvoru i automobila-bombe na tržnici, odjeknule su oko 5,30 po srednjoeuropskom vremenu u tom gradu 60 km sjeverno od Basre, rekao je jedan dužnosnik mjesne policije. Liječnik bolnice tog grada je rekao da su primili 14 tijela poginulih i 30 ranjenih, među kojima ima i žena i djece.

ANKARA - Turska vojska je pozvala u petak stanovništvo da se masovno suprostavi svakoj aktivnosti kurdskih separatističkh pobunjenika koje su se intenzivirale u Turskoj i izazvale svakodnevne gubitke u redovima vojske, te protiv sredina koje podržavaju tu organizaciju. "Oružane snage su odlučne u pogledu borbe protiv terorizma i odgovorit će na napade Kurdske radničke stranke (PKK)", naglašava se u priopćenju objavljenom na internet stranici vojnog stožera. PKK koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, je posljednjih mjeseci intenzivirala napade, a vojska je u nekoliko pokrajina pokrenula velike operacije potrage za njihovim članovima. U četvrtak navečer su tri turska vojnika ubijena i tri ranjena u Siirtu, na jugoistoku zemlje u eksploziji mine, iza čega stoji PKK, drže mjesne vlasti. Od 1984. kada je počela pobuna PKK, u sukobu je poginulo više od 37.000 ljudi.

WASHINGTON - Reformski zakon o imigraciji, od kojeg se očekivalo rješenje statusa za milijune ilegalnih useljenika u SAD, povučen je iz procedure nakon što je Senat u četvrtak navečer po drugi puta odbacio prijedlog da se zaključi dvomjesečna besplodna rasprava i zakon stavi na glasovanje. Veliki dvostranački kompromis o imigracijskom zakonu, koji je predložila i podržavala Bijela kuća, urušio se s amandmanima republikanskih senatora, koji su tražili ograničenja zakon na pet godina i druge korekcije. Duboko podijeljeni Senat odbio je skratiti raspravu o zakonu i slijediti kompromis koji je dogovorila skupina senatora iz obiju stranaka i Bijela kuća. Sa 45 glasova za i 50 protiv, predlagači su ostali daleko od 60 glasova koliko je trebalo da 100-člani Senat stavi zakon na konačno izjašnjavanje. Predloženi zakon, čiju su prethodnu verziju republikanci odbacili i 2005. kada su imali većinu u Kongresu, predviđa legaliziranje statusa za oko 12 milijuna ilegalnih imigranata, koliko ih prema procjenama ima u SAD, uvođenje programa privremenog boravka na radu u SAD, kao i strože kazne za poslodavce koji zapošljavaju ilegalce. Njime je previđena i bolja kontrola granica, te stroži nadzor osoba koje privremeno borave u SAD.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ehud Olmert uputio je nedavno tajnu poruku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u kojoj tvrdi da je njegova zemlja spremna platiti cijenu mira, piše u petak list Yediot Aharonot. Prema pisanju izraelskog lista, tijekom telefonskog razgovora koji je trajao duže od jednog sata 24. travnja, američki predsjednik George W. Bush je dao zeleno svjetlo izraelsko-sirijskim mirovnim pregovorima, ali je odbio biti posrednik. Olmert je zatim uputio više poruka sirijskom predsjedniku putem turskih i njemačkih čelnika i njihovih savjetnika, dodaje list. Olmert je rekao da je spreman preuzeti odgovornost radi uspostave mira, i u zamjenu za izraelsko povlačenje s Golana traži da Sirija postupno raskine savez s Iranom, Hezbollahom i palestinskim terorističkim organizacijama i prekine podupirati terorizam. Isti izvor dodaje da Olmert još nije dobio Assadov odgovor. Mirovni pregovori između Sirije i Izraela, kojima posreduju SAD, prekinuti su u siječnju 2000. radi neslaganja u pitanju Golanske visoravni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙