FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Predsjednik Svjetske banke (WB) Paul Wolfowitz (69) objavio je u četvrtak da će podnijeti ostavku na tu dužnost koja će stupiti na snagu 30. lipnja, čime je okončan dugotrajni spor oko promaknuća i povišice koju je godine 2005. isposlovao za svoju partnericu Shahu Rizu, bivšu dužnosnicu banke. "Danas objavljujem da ću podnijeti ostavku kao predsjednik Svjetske banke koja će stupiti na snagu na kraju fiskalne godine (30. lipnja 2007.)", naveo je Wolfowitz u priopćenju koje je objavila Svjetska banka. Posebna interna komisija WB ranije je utvrdila kako je Wolfowitz u spornom slučaju bio u "sukobu interesa" i prekršio kadrovska pravila banke. Odbor izvršnih direktora mu je u četvrtak, nakon trodnevnog vijećanja, pružio moralnu odstupnicu, navodeći u priopćenju kako je Wolfowitz "pružio jamstva da je postupao etično i u dobroj vjeri u onom za što je vjerovao da je u najboljem interesu institucije, i mi to prihvaćamo".

MOSKVA - Ruska je policija u petak spriječila oporbene čelnike među kojima i bivšeg šahovskog prvaka Garija Kasparova da odu u Samaru gdje se održava sumit EU - Rusija i gdje su planirali održati prosvjed. "Kada sam se pokušao prijaviti za let, zrakoplovni djelatnici su mi rekli da njihov računalni sustav na prihvaća moju kartu", kazao je Kasparov za Reuters. Zapovjednik policije u zračnoj luci Aleksander Adamov je kazao: "Naše računalo ne prepoznaje karte Kasparova i njegove skupine". Kasparov je, nazvavši zapovjednika "lutkom", kazao da je očito da je to "naredba odozgo". S odgodom od gotovo sat vremena zrakoplov za Samaru je konačno poletio s trećinom putnika i bez prosvjednika. Zamjenik glasnogovornika Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima koji prate summit u Samari rekao da vlasti neće igrati prljavo te je odbacio mogućnost da ovaj incident baci sjenu na ovo veliko europsko-ruski susret.

COTABATO - Tri osobe, od kojih je jedno dijete, poginule su, a petnaest ih je ranjeno u petak u eksploziji bombe na otoku Mindanao u južnom dijelu Filipina, objavila je policija. Većina žrtava su djeca, među kojima i sedmogodišnji dječak koji je podlegao ozljedama odmah po dolasku u bolnicu, izjavio je šef policije Panares Adap. Nepoznata je osoba ostavila torbu s eksplozivom na autobusnoj postaji u gradu Cotabato, dodao je glasnogovornik policije. Autobusna tvrtka Weenaa primala je prijeteća pisma kojima jedna naoružana skupina traži novac od nje.

GAZA - Četiri su osobe poginule, a šest ih je ranjeno u dvostrukom zračnom napadu izraelskog zrakoplovstva u petak rano ujutro na zgradu Hamasa na trgovačkom prijelazu Karni blizu Gaze, izjavila je glasnogovornica vojske. Izrael je nakon dana intenzivnog ispaljivanja raketa na njegov južni dio odgovorio u petak zračnim napadima. Ovim je broj Palestinaca poginulih od četvrtka narastao na 11. Zračni napadi u petak su odgovor na najmanje četiri rakete Qassam ispaljene tijekom noći na Izrael, od kojih je jedna pogodila džamiju Sderot. Hamasovo vojno krilo preuzelo je odgovornost za većinu ispaljenih raketa od ponedjeljka pa je meta izraelskih napada upravo Hamas. Hamas je zauzvrat zaprijetio obnavljanjem samoubilačkih napada u Izraelu prvi put u više od dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙